Sezon na dynię rozpoczyna się już w sierpniu. Co z niej przygotować? Sycącą zupę krem [PRZEPIS]
Zupa z dyni piżmowej
Zupa z dyni piżmowej to świetna propozycja na pierwsze danie. Można ją serwować ze śmietaną lub bez, z grzankami albo groszkiem ptysiowym. To dobra alternatywa dla tradycyjnych zup i ogromny zastrzyk witamin. Jeśli dodacie do niej chilli, będzie nie tylko zdrowa, ale też zadziałała rozgrzewająco. Prezentujemy wam przepis na to znakomite danie.
Jak zrobić zupę z dyni piżmowej?
Składniki:
- 500 g miąższu dyni piżmowej
- 1 i 1/2 l bulionu (najlepiej domowej roboty)
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- 2 małe marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 pełne łyżki śmietany 18 proc.
- 1/4 łyżeczki chilli
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
Zupa krem z dyni piżmowej - krok po kroku:
- Dynię obieramy i wydrążamy nasiona. Miąższ kroimy w kostkę.
- Ziemniaki i marchewkę także obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek siekamy drobno.
- W garnku rozgrzewamy masło, po czym wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek, a po kilku sekundach resztę warzyw. Całość doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy przez kilka minut do momentu, aż warzywa się zarumienią.
- Następnie wlewamy gorący bulion i dodajemy chilli. Wywar gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut, aż warzywa zmiękną.
- Po tym czasie zdejmujemy zupę z ognia i blendujemy składniki na gładki krem. Wstawiamy z powrotem na gaz, po czym dodajemy śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącego płynu. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut. Zupę można dodatkowo doprawić, jeśli jest taka potrzeba. Podajemy z natką pietruszki.
Zupa z dyni piżmowej
Zupa z dyni piżmowej z naszego przepisu to wersja podstawowa, można ją wzbogacać ulubionymi przyprawami i składnikami. Świetnie smakować będzie z dodatkiem przyprawy lub pasty curry, kuminem, świeżym chilli i liśćmi kolendry. Można też dodać puszkę pomidorów lub łyżkę koncentratu i na przykład ocet balsamiczny. Będzie też doskonale smakować, jeśli do podsmażonych warzyw dodacie pokrojoną paprykę. Mleko kokosowe zamiast śmietany także doda zupie ciekawego smaku. Kombinacji jest nieskończenie wiele - zachęcamy was do testowania różnych możliwości.
Zobacz również:
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie