Sezon na dynię rozpoczyna się już w sierpniu. Co z niej przygotować? Sycącą zupę krem [PRZEPIS]

Choć dynie raczej kojarzą się z jesienią, to sezon na nie rozpoczyna się już w sierpniu. Warto więc przygotować z tych warzyw coś dobrego. Co takiego? Może zupa z dyni piżmowej? Przedstawiamy prosty przepis.
Zobacz wideo

Zupa z dyni piżmowej

Zupa z dyni piżmowej to świetna propozycja na pierwsze danie. Można ją serwować ze śmietaną lub bez, z grzankami albo groszkiem ptysiowym. To dobra alternatywa dla tradycyjnych zup i ogromny zastrzyk witamin. Jeśli dodacie do niej chilli, będzie nie tylko zdrowa, ale też zadziałała rozgrzewająco. Prezentujemy wam przepis na to znakomite danie.

Jak zrobić zupę z dyni piżmowej?

Składniki:

  • 500 g miąższu dyni piżmowej
  • 1 i 1/2 l bulionu (najlepiej domowej roboty)
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 pełne łyżki śmietany 18 proc.
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji

Zupa krem z dyni piżmowej - krok po kroku:

  1. Dynię obieramy i wydrążamy nasiona. Miąższ kroimy w kostkę.
  2. Ziemniaki i marchewkę także obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek siekamy drobno.
  3. W garnku rozgrzewamy masło, po czym wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek, a po kilku sekundach resztę warzyw. Całość doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy przez kilka minut do momentu, aż warzywa się zarumienią.
  4. Następnie wlewamy gorący bulion i dodajemy chilli. Wywar gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Po tym czasie zdejmujemy zupę z ognia i blendujemy składniki na gładki krem. Wstawiamy z powrotem na gaz, po czym dodajemy śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącego płynu. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut. Zupę można dodatkowo doprawić, jeśli jest taka potrzeba. Podajemy z natką pietruszki.

Zupa z dyni piżmowej

Zupa z dyni piżmowej z naszego przepisu to wersja podstawowa, można ją wzbogacać ulubionymi przyprawami i składnikami. Świetnie smakować będzie z dodatkiem przyprawy lub pasty curry, kuminem, świeżym chilli i liśćmi kolendry. Można też dodać puszkę pomidorów lub łyżkę koncentratu i na przykład ocet balsamiczny. Będzie też doskonale smakować, jeśli do podsmażonych warzyw dodacie pokrojoną paprykę. Mleko kokosowe zamiast śmietany także doda zupie ciekawego smaku. Kombinacji jest nieskończenie wiele - zachęcamy was do testowania różnych możliwości.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA