Roladki z szynki idealne na imprezę [PRZEPISY]

Roladki z szynki są jednym z dań, które śmiało można podać na imprezie jako przystawkę. Można je przygotować z różnych rodzajów mięsa oraz wypełnić wieloma pysznymi farszami. Jak zrobić roladki z szynki z nadzieniem? Sprawdźcie!

Roladki z szynki to potrawa idealna na imprezę. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i będą doskonale wyglądały na półmisku podczas przyjęcia. Jeszcze lepiej będą smakować – sprawdź nasze przepisy na różne wersje tego dania!

Roladki z szynki konserwowej – przepis

Składniki:

  • 250 g szynki konserwowej w plastrach,
  • 250 g kremowego serka,
  • 1 papryka,
  • 3 nieduże ogórki konserwowe,
  • 5 marynowanych pieczarek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • sól i pieprz do smaku

Roladki z szynki konserwowej – przygotowanie

Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Drobno pokrój także ogórki konserwowe oraz marynowane pieczarki. Żelatynę wymieszaj 4-5 łyżkami ciepłej wody, rozpuść dobrze i wymieszaj z kremowym serkiem, majonezem i jogurtem. Następnie wrzuć do niego pokrojone warzywa i wszystko dokładnie połącz. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Plastry szynki konserwowej rozłóż obok siebie, tak by lekko na siebie nachodziły. Rozsmaruj serek wymieszany z warzywami. Całość zwiń w rulon i zawiń w folię spożywczą. Odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem pokrój w pojedyncze roladki.

Roladki z szynki wieprzowej z chrzanem

Składniki:

  • 12 plasterków szynki wieprzowej,
  • opakowanie serka twarożkowego do smarowania,
  • 4 łyżki tartego chrzanu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku

Roladki z szynki wieprzowej z chrzanem – przygotowanie

Serek twarożkowy wymieszaj dobrze z chrzanem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na każdy plasterek szynki wyłóż porcję serka i zawiń w rulon. Zepnij go wykałaczką, możesz na nią nabić marynowaną pieczarkę lub kawałek papryki.

Roladki z szynki parmeńskiej z mozzarellą i suszonymi pomidorkami – przepisy

Składniki:

  • 250 g szynki parmeńskiej w plastrach,
  • 1 kulka sera mozzarella lub kilkanaście minimozzarelli,
  • 70 g rukoli,
  • 8 suszonych pomidorów,
  • 10 oliwek,
  • oliwa (możesz pominąć, jeśli używasz suszonych pomidorów z oliwy)

Roladki z szynki parmeńskiej, mozzarelli i suszonych pomidorów – przygotowanie

Oliwki przekrój na połówki, mozzarellę pokrój w kostkę, a suszone pomidory na mniejsze kawałki. Dwa plastry szynki parmeńskiej ułóż obok siebie. Wyłóż na nie rukolę, mozzarellę, kawałki pomidorów oraz oliwek. Skrop odrobiną oliwy i zawiń w rulon, zepnij wykałaczką, by kształt się trzymał.

Roladki z szynki z nadzieniem – z czym zrobić? Jak podawać?

Roladki z szynki na zimno można przygotować na wiele sposobów. Spróbuj zrobić nadzienie z twarożku z ogórkiem lub rzodkiewką, pasty jajecznej lub pokrojonych w słupki warzyw i sera żółtego. Roladki z szynki w galarecie to jeden z popularnych i bardzo smacznych sposobów na podanie tej potrawy. Przygotuj galaretę na bazie bulionu warzywnego lub drobiowego, zalej nią przygotowane roladki i włóż do lodówki na całą noc. Galaretę możesz przyozdobić kawałkami marchewki, papryki i natką pietruszki.