Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą to potrawa, która jest nie tylko pyszna, ale bardzo prosta do przygotowania. Można ją zrobić ze składników łatwych do znalezienia w większości kuchni lub dostępnych we wszystkich sklepach. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to również dobry pomysł na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków, nadmiaru skrojonych warzyw bądź pieczarek. Co do niej dodać? Jak zrobić to danie? Podpowiadamy!
Składniki:
Ugotowane ziemniaki pokrój w plasterki, kiełbasę w kostkę, a cebulę w piórka. Czosnek wyciśnij w wyciskarce. Jajka rozkłóć, a następnie dodaj do nich rozdrobniony czosnek, jogurt lub śmietanę, rozmaryn oraz bazylię. Sos dopraw odrobiną soli i pieprzu. Naczynie żaroodporne posmaruj niedużą ilością oleju rzepakowego. Wsyp do niego ziemniaki, kiełbasę i cebulę, a potem polej sosem jajecznym i wszystkie składniki wymieszaj. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz przez 10 minut. W tym czasie zetrzyj ser żółty na tarce, a potem posyp nim zapiekankę po wierzchu i wstaw na kolejne 10 minut pieczenia. Podawaj na gorąco.
Do zapiekanki ziemniaczanej możesz dodać pieczarki. Jeśli masz pozostałe pieczarki przesmażone na oleju pozostałe z przygotowywania innej potrawy, śmiało możesz je dodać. Świeże pieczarki możesz pokroić w kostkę lub plasterki i dodać do zapiekanki. Doskonałą przyprawą, która świetnie wzmocni smak zapiekanki, jest suszone oregano.
Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą będzie też bardzo smaczna z różnymi warzywami. W roli warzywnego dodatku sprawdzi się zarówno brokuł, kalafior, marchewka, ale także papryka, cukinia lub pomidory – świeże lub suszone. Jeżeli dodajesz świeżego brokuła, kalafior lub marchewkę, warto je wcześniej zblanszować lub poddusić na oliwie. Paprykę, cukinię lub pomidory możesz dodać świeże.
Bardzo smacznym dodatkiem do zapiekanki ziemniaczanej będzie boczek. Pokrój go w kostkę i wymieszaj razem z pozostałymi składnikami. Możesz go wcześniej podsmażyć. Jeśli przygotowujesz zapiekankę z dodatkiem boczku, możesz nie dodawać oleju rzepakowego do wysmarowania naczynia. Tłuszcz wytopiony z boczku może wtedy sprawić, że zapiekanka będzie zbyt tłusta.