Chrupiący panierowany kurczak najsmaczniejszy jest tuż po przygotowaniu. Co jednak, jeśli w lodówce macie zapas kurczaka z poprzedniego dnia? Jak odgrzać smażonego kurczaka w panierce, by był najlepszy? Możecie użyć piekarnika albo frytkownicy.
Zobaczcie również nasz przepis na kurczaka panierowanego w krakersach:
Przed odgrzaniem kurczaka najlepiej wyjąć go z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 15 minut. Jeśli wybraliście odgrzewanie kurczaka w piekarniku, powinniście rozgrzać go do temperatury około 200 stopni Celsjusza. Kurczaka najlepiej położyć na ruszcie, a nie na blasze. W ten sposób ciepłe powietrze będzie docierało do niego ze wszystkich stron i mięso podgrzeje się równomiernie.
Być może przeszło wam przez myśl, żeby owinąć kurczaka w folię? Nie jest to jednak wskazane, gdyż podczas podgrzewania cała wilgoć zamiast wyjść z mięsa, będzie się na nim z powrotem osadzać, przez co was posiłek stanie się rozmoknięty i mało apetyczny.
Kawałki kurczaka można również podgrzewać w beztłuszczowej frytkownicy. Wystarczy rozgrzać urządzenie do 190 stopni i umieścić w nim kurczaka. Nie zapomnijcie oczywiście najpierw o podgrzaniu dania do temperatury pokojowej po wyjęciu z lodówki.
Przed odgrzewaniem warto podzielić kurczaka na mniejsze porcje, nie wkładać wszystkiego naraz do frytkownicy. Dzięki temu kawałki mają większą szansę równomiernie się podgrzać. Po wyjęciu kurczaka i odstawieniu go do krótkiego ostudzenia danie jest gotowe do jedzenia.