Jak perfekcyjnie odgrzewać smażonego kurczaka w panierce? Wykorzystaj te porady

Smażony panierowany kurczak to jeden z przysmaków, który naprawdę wart jest swoich kalorii. Chrupka panierka i wspaniałe mięso potrafią szybko zaspokoić apetyt. Być może kiedyś zostały wam resztki i nie wiedzieliście, jak je odgrzać, by nie wyszły rozmiękłe lub gumowate. Mamy kilka wskazówek, które mogą się przydać.

Chrupiący panierowany kurczak najsmaczniejszy jest tuż po przygotowaniu. Co jednak, jeśli w lodówce macie zapas kurczaka z poprzedniego dnia? Jak odgrzać smażonego kurczaka w panierce, by był najlepszy? Możecie użyć piekarnika albo frytkownicy.

Zobaczcie również nasz przepis na kurczaka panierowanego w krakersach:

Jak odgrzać kurczaka w piekarniku?

Przed odgrzaniem kurczaka najlepiej wyjąć go z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 15 minut. Jeśli wybraliście odgrzewanie kurczaka w piekarniku, powinniście rozgrzać go do temperatury około 200 stopni Celsjusza. Kurczaka najlepiej położyć na ruszcie, a nie na blasze. W ten sposób ciepłe powietrze będzie docierało do niego ze wszystkich stron i mięso podgrzeje się równomiernie.

Być może przeszło wam przez myśl, żeby owinąć kurczaka w folię? Nie jest to jednak wskazane, gdyż podczas podgrzewania cała wilgoć zamiast wyjść z mięsa, będzie się na nim z powrotem osadzać, przez co was posiłek stanie się rozmoknięty i mało apetyczny.

Jak odgrzać kurczaka we frytkownicy?

Kawałki kurczaka można również podgrzewać w beztłuszczowej frytkownicy. Wystarczy rozgrzać urządzenie do 190 stopni i umieścić w nim kurczaka. Nie zapomnijcie oczywiście najpierw o podgrzaniu dania do temperatury pokojowej po wyjęciu z lodówki.

Przed odgrzewaniem warto podzielić kurczaka na mniejsze porcje, nie wkładać wszystkiego naraz do frytkownicy. Dzięki temu kawałki mają większą szansę równomiernie się podgrzać. Po wyjęciu kurczaka i odstawieniu go do krótkiego ostudzenia danie jest gotowe do jedzenia.

Więcej o:
Komentarze (7)
Jak odgrzać kurczaka w panierce? Skorzystaj z tych porad
Zaloguj się
  • samodzielny68

    Oceniono 1 raz 1

    Każdemu zdarzyło się pomylić i kupić chleb w tzw. bochenku, a nie pokrojony na kromki jak w dobry supermarkecie. Bywa też, że kupimy takie małe chlebki (niektórzy nazywają je "bułkami"). Co zrobić w takim wypadku? Nie należy chleba rozszarpywać (łatwo połamać paznokcie) ani używać tłuczka! Przyda się natomiast ostry nóż (nie nożyczki!). Przesuwając ostrzem po powierzchni bochenka sporządzimy eleganckie kromki, które posmarowane masłem lub margaryną będą pyszne! Po prostu będą rozpływać się w ustach!

  • kkrispl

    0

    Co wy za głupoty opisujecie, odgrzewa to się na kaloryferze, albo na słońcu....

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX