Już od kilka lat specjaliści polecają kaszę jaglaną, jako jedno z najzdrowszych źródeł witamin z grupy B oraz żelaza. Mogą ją jeść osoby chore na celiakię – kasza jaglana jest bowiem produktem bezglutenowym. Mimo że ma sporo kalorii, jak zresztą wszystkie kasze, zalecana jest w diecie odchudzającej, bowiem ze względu na wysoką zawartość krzemu, wspomaga przemianę materii, a tym samym proces chudnięcia. Nic więc dziwnego, że budyń jaglany uchodzi za jeden z najbardziej fit deserów! A do tego nie należy się obawiać, że nie dorówna smakiem prawdziwemu budyniowi. Jest naprawdę pyszny! Jak go przygotować?
Składniki:
Surową kaszę jaglaną przepłucz w wodzie, by usunąć z niej gorycz. Następnie przełóż ją do garnka i zalej mlekiem, zagotuj. Gdy kasza będzie miękka, zdejmij garnek z palnika i przestudź. Następnie zblenduj kaszę na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody lub jeszcze trochę mleka. Banana pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do miski, dodaj także daktyle, miód lub syrop klonowy. Wszystko zblenduj i dokładnie wymieszaj, a następnie przelej do miseczek lub pucharków. Budyń jaglany gotowy. Niżej podpowiadamy, z czym go podawać, aby smakował jeszcze lepiej.
Uwaga: Budyń z płatków jaglanych przyrządza się w taki sam sposób, jak ze zwykłej kaszy. Pamiętaj, aby użyć odpowiedniej ilości płatków i miej na uwadze, że będą się one gotować nieco krócej niż kasza.
Nadal nie wiesz, jak zrobić budyń jaglany? Instrukcję znajdziesz w naszym filmie:
Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej jest również bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy dodać odrobinę kakao lub rozpuszczonej czekolady. Kakao dosyp do zblendowanej kaszy i dokładnie wymieszaj. Czekoladę możesz rozpuścić w kąpieli wodnej lub przynajmniej pokroić na niewielkie kawałeczki. Do przyrządzenia takiego budyniu doskonale nadadzą się czekoladowe wiórki lub kropelki, takie jak wykorzystuje się do pieczenia muffinek.
Wskazówka: Do takiego budyniu, ale także do owsianek czy innych deserów, dodawaj zwykłe, ciemne kakao. Unikaj tych rozpuszczalnych – zawierają dużo cukru i nie mają tak intensywnego smaku, więc możesz „podbić” nimi kaloryczność posiłku.
Budyń z kaszy jaglanej możesz podawać tak samo jak zwykły budyń lub owsiankę. Dodaj do niej świeże owoce sezonowe, nasiona, szczyptę cynamonu, kakao lub wanilii. Taki budyń wyśmienicie smakuje także z dodatkiem rozmrożonych owoców bądź innych przetworów – jagód czy wiśni z soku czy ulubionego dżemu. Jeśli nie liczysz kalorii, dodaj czekoladę, masło orzechowe lub syrop owocowy.