Do Japonii kawę po raz pierwszy przywieźli kupcy holenderscy w XVII wieku. Początki kawy w kraju kwitnącej wiśni podobnie jak w innych krajach nie były łatwe - otrzymała status ciekawostki i musiało minąć sporo czasu, zanim stała się mistycznym rytuałem.
Za taki stan rzeczy odpowiedzialne były przede wszystkim liczne wojny, które sprawiały, że ludność Japonii stawała się coraz bardziej uboga. Ludzie kupowali tylko rzeczy pierwszej potrzeby, a kawa była drogą zachcianką, na którą zwyczajnie nie mieli pieniędzy. Dopiero druga połowa XX wieku zmieniła ten stan rzeczy, a stabilizacja oraz napływ zachodnich wzorców sprawiły, że zakochani do tej pory tylko w herbacie Japończycy, polubili też kawę. Japończycy importują kawę i czynią to na światową skalę - kraj ten zajmuje trzecie miejsce na świecie w tej kategorii.
W Japonii kawę pije się głównie w lokalach, które można podzielić na dwa rodzaje: tradycyjną Kissaten oraz nowoczesną Kafe.
To egzotyczna wersja mrożonej kawy, która jest przeciwieństwem tego, co znamy - czyli słodkiego, standardowego "kawowego deseru" z dużą ilością bitej śmietany. To wyzwanie dla wszystkich miłośników kawy, którzy uwielbiają testować nowe warianty swojej ulubionej małej czarnej.
Japanese iced coffee to doskonała propozycja dla profesjonalnych baristów oraz amatorów kawy, którzy lubią w domowym zaciszu zasmakować dobrej kawy. Letnie dni to doskonała okazja do wypróbowania przepisu Japończyków na mrożoną kawę. Ten wyjątkowy napój można przygotować już w 10 minut - japońska mrożona kawa jest więc idealną opcją na ekspresowe przyjęcie.
Tajemnica tkwi w sposobie parzenia tej właśnie kawy. Mianowicie zaparza się ją bezpośrednio na kostki lodu, co skutecznie zapobiega powstawaniu goryczy. Kawa powoli przelewa się przez kostki lodu, a ten proces dodatkowo wydobywa niesamowite aromaty oraz bardzo szybko schładza napój. Dzięki tej metodzie wszystkie tony smakowe ukryte w ziarnach kawy są stają się bardzo wyraźne.
Ostatnio internet zalały zapytania w stylu: "mrożona kawa japońska jak zrobić". Dwoma głównymi powodami tego zainteresowania to wyjątkowy smak i to, że zdjęcie japońskiej kawy mrożonej będzie idealnie prezentowało się na Instagramie. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku:
Miłośnicy kawy z pewnością nie będą zawiedzeni - może ona rozczarować jedynie miłośników kawy z bitą śmietaną, karmelem i kolorowymi dodatkami. Osoby, które lubią słodkości, do japońskiej kawy mrożonej mogą zawsze zamówić ulubione ciasto lub na pucharek lodowy. Na pewno jednak brak goryczki przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie lubią mocnej kawy. Zawsze można też dodać mleka!