Jak przygotować idealną kawę? Specjaliści podali "złote proporcje" ilości kawy do wody

Okazuje się, że przygotowanie perfekcyjnej kawy za każdym razem nie jest wcale takie trudne. Z pomocą przychodzi... matematyka.

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy i pijesz codziennie po kilka filiżanek, na pewno już dawno wypracowałeś swoją "idealną recepturę". Wiesz, który gatunek lub marka kawy najbardziej ci odpowiadają, ile łyżeczek kawy wsypać do kubka, jaką wodą zalewać (od razu po zagotowaniu czy też nieco chłodniejszą) i ile tej wody nalać. Być może masz też swój ulubiony kubek do kawy, w który zmieści się idealna ilość aromatycznego płynu.

Jak zrobić idealną kawę?

Przydatny poradnik dla każdego kawosza przygotowało Krajowe Stowarzyszenie Kawy (National Coffee Association) - amerykańska organizacja, która zrzesza producentów kawy. W poradniku znajdziemy tzw. "złotą proporcję" - recepturę, która zdaniem specjalistów organizacji pozwoli na przygotowanie idealnej kawy.

By przyrządzić perfekcyjną kawę, bierzemy jedną lub dwie łyżki stołowe (tak, tak - nie chodzi o małe łyżeczki) mielonej kawy na każde sześć uncji, to jest ok. 180 ml gorącej wody. Proporcje dobrane są tak, by kawa wyszła idealna niezależnie od tego, czy lubimy słabszy, czy mocniejszy napój.

Jak kupować kawę?

Mielonej kawy nie warto kupować na zapas, ponieważ po otwarciu opakowania szybko traci swój aromatMielonej kawy nie warto kupować na zapas, ponieważ po otwarciu opakowania szybko traci swój aromat Fot. Marco Verch/ flickr.com (CC BY 2.0)

W poradniku znalazło się również wiele innych, przydatnych informacji. Po pierwsze porada, by nie kupować zbyt wiele mielonej kawy na raz. Najlepszy będzie zapas, który starczy na 1-2 tygodnie. Świeżo mielona kawa jest bowiem pyszna, ale po otwarciu opakowania szybko traci swój aromat.

Jeśli kupujesz ziarna, które następnie mielisz samodzielnie, po pierwsze powinieneś je mielić na krótko przed przyrządzeniem napoju. Dzięki temu będzie idealnie aromatyczny. Po drugie, eksperci radzą, by do mielenia kawy używać młynków żarnowych, a nie z ostrzami. Dzięki temu wszystkie ziarna zostaną zmielone równomiernie.

Od 2 do 5 minut w 90 stopniach Celsjusza

Zaparzacz do kawy typu french pressZaparzacz do kawy typu french press Fot. Don LaVange/flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Według specjalistów optymalna temperatura wody, którą zalewasz kawę, powinna wahać się w granicach od ok. 90 do ok. 95-96 stopni Celsjusza. By ją uzyskać, po ugotowaniu wody odczekaj jedną-dwie minuty, aż nieco się ochłodzi i dopiero wtedy zalewaj zmielone ziarna. Pozwoli to uzyskać idealny smak i aromat napoju.

Optymalny czas parzenia, czyli kontaktu wody z kawowymi fusami, nie powinien być za długi. Powinno to być od ok. 2 do 4 minut w zaparzaczu typu french press lub ok. 5 minut w zaparzaczu filtrowym.

Zobacz wideo Kawę można wykorzystać równiez do ciasta. Oto wersja czekoladowo-kawowa z patelni.

Specjaliści zalecają również, aby pamiętać o dokładnym umyciu (najlepiej gorącą wodą), a następnie wysuszeniu papierowym ręcznikiem wszelkich przyrządów, z których korzystaliśmy. Wszelkie zanieczyszczenia, które gromadzą się wewnątrz sprzętów, w tym na przykład oleje, mogą sprawić, że każda kolejna filiżanka kawy będzie smakowała coraz gorzej (będzie bardziej gorzka, zjełczała).

Więcej o:
Copyright © Agora SA