Gdy żar leje się z nieba, każdy z nas lubi sięgnąć po orzeźwiający napój. Dziś mamy propozycję dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez kawy. To tonic espresso, czyli połączenie nietuzinkowe. Aromatyczna kawa, orzeźwiający tonik i odrobina soku z cytryny ochłodzą i pobudzą do działania. Sprawdźcie, jak robi się tonic espresso.
Składniki (na jeden napój):
* Dobrym pomysłem jest wykorzystanie do tego napoju kawy cold brew, czyli parzonej na zimno.
W kawiarce lub w ekspresie zaparzamy mocne espresso i odstawiamy je do wystudzenia. Do wysokiej szklanki wsypujemy kostki lodu i wlewamy tonik. Następnie powoli wlewamy wystudzoną kawę, aby powstały dwie odrębne warstwy napoju. Na koniec dodajemy dwa cienkie plasterki cytryny lub limonki.
Tonic espresso można także przygotować w wersji z alkoholem. Taki drink nosi nazwę Turbo Gin&Tonic. Do szklanki wlewamy 35 ml ginu, potem 10 ml cold brew, a następnie uzupełniamy tonikiem. Dekorujemy plasterkiem cytryny lub innego cytrusa. Wszystkie składniki powinny być oczywiście mocno schłodzone
Tonic espresso będzie też bardzo dobry z dodatkiem likieru kawowego z nutą brandy. Do szklanki wkładamy kostki lodu, wlewamy 40 ml kawy (ostudzonego espresso lub cold brew) oraz 40 ml likieru kawowego. Na koniec wlewamy około 100 ml toniku. Drinka nie należy mieszać – bez mieszania osiągniemy efekt kilku warstw kolorystycznych.