Upalny dzień? Podpowiadamy, czym się orzeźwić. Przepisy na genialne lemoniady i nie tylko

W upalne dni najczęściej chłodzimy się, pijąc coś zimnego. Gazowane napoje z kostkami lodu, schłodzone piwo - również bezalkoholowe w różnych smakach. Dziś mamy dla Was propozycję: przygotujcie pyszne lemoniady. Jak? Wszystko wyjaśniamy!

Owocowe lemoniady doskonale schłodzą nas w upalne dni. To lepsze rozwiązanie niż kupowanie kolorowych napojów gazowanych. Świeże owoce, odpowiednia ilość cukru i aromatyczne przyprawy stworzą napoje, które pokochacie! Jak zrobić domowe lemoniady w różnych smakach? Sprawdźcie przepisy!

Domowa lemoniada cytrynowa – przepis

Składniki:

  • litr wody gazowanej lub niegazowanej (najlepiej schłodzonej w lodówce) + 0,5 litra wody z kranu,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 cytryny

Opcjonalnie: liście świeżej mięty lub melisy, kostki lodu

Domowa lemoniada cytrynowa – sposób przygotowania

Pół litra wody zagotowujemy w czajniku, a potem dodajemy do niej cukier. Mieszamy roztwór, aż cukier dobrze się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia. Gdy woda z cukrem wystygnie, mieszamy ją ze schłodzoną wodą i dodajemy sok wyciśnięty z obydwu cytryn. Wszystko mieszamy, a do lemoniady wrzucamy świeżą miętę bądź melisę.

Domowa lemoniada malinowa – przepis

Składniki:

  • litr wody gazowanej lub niegazowanej (najlepiej schłodzonej w lodówce) + 0,5 litra wody z kranu,
  • 400 g malin,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Opcjonalnie: liście świeżej mięty, kostki lodu

Domowa lemoniada malinowa – sposób przygotowania

Pół litra wody zagotowujemy i dodajemy do niej cukier, mieszamy i czekamy, aż się rozpuści. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Odkładamy kilkanaście malin do ozdoby, a pozostałe blendujemy na gładką masę i przecieramy przez sito, aby pozbyć się drobnych pestek. Malinowy mus mieszamy z sokiem z cytryny, a następnie z wodą z cukrem oraz schłodzoną wodą. Wrzucamy pozostałe maliny oraz świeże liście mięty i w razie potrzeby dodajemy kostki lodu.

Domowa lemoniada arbuzowa – przepis

Składniki:

  • 1 kg miąższu arbuza bez pestek,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 litr schłodzonej wody gazowanej bądź niegazowanej,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Opcjonalnie: kostki lodu

Domowa lemoniada arbuzowa – sposób przygotowania

Miąższ arbuza kroimy w kostkę i zasypujemy go cukrem, a następnie blendujemy na gładką masę. Dolewamy sok z cytryny oraz schłodzoną wodę i mieszamy. Podajemy z kostkami lodu.

Jak zrobić drinki z lemoniadą?

Lemoniada to także doskonała baza do orzeźwiających napojów alkoholowych. Najprościej przygotować domowego radlera, czyli mieszankę piwa z lemoniadą. Napoje należy wymieszać w proporcji 1:1 (na przykład 0,5 litra piwa i 0,5 litra lemoniady) – do naczynia ze schłodzonym piwem powoli dolewamy lemoniadę (pilnując, by piwo się nie pieniło). Podajemy z kostkami lodu.

Bez wątpienia posmakuje Wam również bitter z lemoniadą podawany w słoiczku. Wlewamy do niego porcję (60 ml) bittera, a następnie uzupełniamy schłodzoną lemoniadą. Podajemy z kostkami lodu.

Wielbiciele tradycyjnych drinków na pewno docenią drink Zachód Słońca. Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, a następnie wlewamy 40 ml wódki, 200 ml soku pomarańczowego i mieszamy. Potem powoli wlewamy syrop malinowy (ok. 30 ml) i czekamy, aż opadnie na dno. Powoli uzupełniamy schłodzoną lemoniadą. 

Zobacz wideo