Składniki na 4 porcje:
Przygotowanie:
Miąższ z arbuza przetrzyj przez sito – w ten sposób pozbędziesz się pestek. Pomidory umyj i usuń szypułki. Jeśli chcesz, możesz je obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne.
Arbuza i pomidory zblenduj razem tak, jak lubisz: zostawiając kawałki pomidorów lub na gładki krem. Dopraw sokiem z limonki i oliwą.
Chłodnik podawaj z lodówki, z pokruszoną fetą, pokruszonymi płatkami migdałów i kroplą dobrej oliwy.
Składniki na 5 porcji:
Przygotowanie:
Pokrój drobno białą część pora. Tak samo pokrój obrane ziemniaki. Następnie podsmaż oba warzywa na maśle, tak by lekko się zrumieniły. Zalej wszystko bulionem i gotuj do miękkości.
Zblenduj zupę razem ze śmietaną na jednolity krem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do lodówki do wystygnięcia. Podawaj na zimno.