Zupy na zimno - doskonałe na upały

Upalne lato to najlepszy czas na robienie zup na zimno. No bo jak nie teraz, to kiedy? Sprawdź nasze dwie propozycje.
Zobacz wideo

Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami

Składniki na 4 porcje:

  • 0,5 kg arbuza
  • 0,5 kg pomidorów
  • sok z 1 limonki
  • 100 g fety
  • garść migdałów w płatkach
  • 20 ml oliwy

Przygotowanie:

Miąższ z arbuza przetrzyj przez sito – w ten sposób pozbędziesz się pestek. Pomidory umyj i usuń szypułki. Jeśli chcesz, możesz je obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne.

Arbuza i pomidory zblenduj razem tak, jak lubisz: zostawiając kawałki pomidorów lub na gładki krem. Dopraw sokiem z limonki i oliwą.

Chłodnik podawaj z lodówki, z pokruszoną fetą, pokruszonymi płatkami migdałów i kroplą dobrej oliwy.

Zupa Vichyssoise

Składniki na 5 porcji:

  • 700 g pora
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g masła
  • łyżeczka tymianku suszonego (opcjonalnie)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany kremówki 36 proc.
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Przygotowanie:

Pokrój drobno białą część pora. Tak samo pokrój obrane ziemniaki. Następnie podsmaż oba warzywa na maśle, tak by lekko się zrumieniły. Zalej wszystko bulionem i gotuj do miękkości.

Zblenduj zupę razem ze śmietaną na jednolity krem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do lodówki do wystygnięcia. Podawaj na zimno.