Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę

Macie ochotę na domowe ciasto, ale brak wam wprawy w pieczeniu? Nic nie szkodzi. Mamy dla was przepis na proste ciasto kruche z dodatkiem dżemu. Jest doskonałe do kawy i na deser. Sprawdźcie, jak je zrobić

Chcecie upiec proste ciasto, ale nie macie ochoty testować skomplikowanych przepisów? Przygotujcie pyszne ciasto kruche z ulubionym dżemem. Jest naprawdę łatwe i smakuje doskonale, a do tego robi się je szybko i trudno je zepsuć. Jak zrobić wspaniałe kruche ciasto z dżemem?

Kruche ciasto z dżemem – przepis

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 300 g zimnego masła,
  • 2 średnie jajka,
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • słoik ulubionego gęstego dżemu lub marmolady

Jak zrobić kruche ciasto z dżemem?

Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy, by składniki się połączyły – powinny pozlepiać się w spore grudki. Można również łączyć je, "szczypiąc" ciasto palcami. Następnie wbijamy jajka, wsypujemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy, dodajemy jogurt naturalny. Ciasto zagniatamy w kulę, dzielimy ją na dwie części i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy obie kule ciasta. Pierwszą z nich wyklejamy na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na to wykładamy dżem i rozsmarowujemy go na całej powierzchni ciasta. Drugą część ciasta ścieramy na tarce o największych oczkach i rozsypujemy na warstwie dżemu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i pieczemy ciasto przez około 45 minut, aż ładnie się przyrumieni. Po upieczeniu możemy oprószyć je cukrem pudrem.

Zobacz wideo Kruche kwadraty z migdałami w karmelu
Więcej o:
Copyright © Agora SA