Chcesz zrobić biszkopt, ale obawiasz się, że wyjdzie kiepski? Rzeczywiście to ciasto jest dużym wyzwaniem - może szybko opaść lub wyjść ciężkie i za mało puszyste. Mamy na nie sposób! Wypróbuj przepis na pyszny biszkopt "siedem szklanek". Lekkie i puchate ciasto wprost rozpływa się w ustach.
Składniki:
Dodatkowo:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem na lekki puch. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wlewamy je do żółtek, dodajemy śmietanę i łączymy. Wsypujemy proszek do pieczenia oraz mąkę i mleko w proszku, mieszamy ponownie. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy. Masę przelewamy do trzech tortownic o takich samych wymiarach i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, a potem łączymy z serkiem mascarpone. Biszkopty przekładamy dżemem, kremem śmietankowym (na jednej warstwie układamy także owoce), wierzch przyozdabiamy owocami oraz cukrem pudrem.