Nie masz wagi kuchennej? Odmierzanie składników to tortura? Sprawdź przepis na ciasto "siedem szklanek"

Nie znosisz odmierzania składników do ciasta? A może nie masz wagi kuchennej? To nie znaczy, że nie upieczesz pysznego biszkoptu. Sprawdź przepis na ciasto "siedem szklanek".

Chcesz zrobić biszkopt, ale obawiasz się, że wyjdzie kiepski? Rzeczywiście to ciasto jest dużym wyzwaniem - może szybko opaść lub wyjść ciężkie i za mało puszyste. Mamy na nie sposób! Wypróbuj przepis na pyszny biszkopt "siedem szklanek". Lekkie i puchate ciasto wprost rozpływa się w ustach. 

Biszkopt "siedem szklanek" - przepis

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mąki ziemniaczanej,
  • szklanka jajek (ok. czterech sporych jajek),
  • szklana roztopionego masła,
  • szklanka cukru,
  • szklanka śmietany,
  • szklanka mleka w proszku,
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia.

Dodatkowo:

  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • 400 g serka mascarpone,
  • 300 g ulubionych owoców (np. truskawek, malin, jagód; mogą być rozmrożone),
  • słoiczek dżemu owocowego,
  • pięć łyżek cukru pudru.
Zobacz wideo

Jak zrobić biszkopt "siedem szklanek"?

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem na lekki puch. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wlewamy je do żółtek, dodajemy śmietanę i łączymy. Wsypujemy proszek do pieczenia oraz mąkę i mleko w proszku, mieszamy ponownie. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy. Masę przelewamy do trzech tortownic o takich samych wymiarach i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, a potem łączymy z serkiem mascarpone. Biszkopty przekładamy dżemem, kremem śmietankowym (na jednej warstwie układamy także owoce), wierzch przyozdabiamy owocami oraz cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.