Makaron z truskawkami to propozycja obowiązkowa na późną wiosnę i lato. Ta prosta potrawa to prawdziwe złoto w kuchni. Kochają ją dzieci (bo na słodko), rodzice (bo dzieci chętnie zjadają, a potrawa jest prosta w przygotowaniu). A ci, którzy dzieci nie mają, kochają makaron z truskawkami za cudowne wspomnienia z dzieciństwa. Przypominamy przepis.
Składniki:
Makaron gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy im szypułki. Następnie owoce rozgniatamy widelcem z dodatkiem śmietany i cukru. Makaron dobrze odcedzamy, nakładamy do głębokich talerzy i polewamy sporą ilością sosu truskawkowego.
Wskazówka: Niektórzy zamiast śmietany - lub dodatkowo - dodają pokruszony ser biały. Jeśli jesteście na diecie i nie chcecie jeść śmietany, użyjcie jogurtu greckiego. Również będzie przepysznie!