Babciny klasyk i najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Jak zrobić truskawki z makaronem?

W sklepach pojawiły się już pierwsze truskawki, a to oznacza jedno: czas je przygotować z makaronem. Proste i pyszne danie przypomni czasy dzieciństwa! Pamiętacie, jak zrobić tę potrawę?

Makaron z truskawkami to propozycja obowiązkowa na późną wiosnę i lato. Ta prosta potrawa to prawdziwe złoto w kuchni. Kochają ją dzieci (bo na słodko), rodzice (bo dzieci chętnie zjadają, a potrawa jest prosta w przygotowaniu). A ci, którzy dzieci nie mają, kochają makaron z truskawkami za cudowne wspomnienia z dzieciństwa. Przypominamy przepis.

Zobacz wideo Sprawdźcie także wspaniały obiad z truskawkami - knedle w orzechowej panierce. Poezja!

Makaron z truskawkami i śmietaną - przepis

Składniki:

  • 250 g makaronu (waga przed ugotowaniem),
  • 400 g świeżych truskawek,
  • 250 ml kwaśnej śmietany,
  • cukier puder do smaku.

Jak zrobić makaron z truskawkami i śmietaną?

Makaron gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy im szypułki. Następnie owoce rozgniatamy widelcem z dodatkiem śmietany i cukru. Makaron dobrze odcedzamy, nakładamy do głębokich talerzy i polewamy sporą ilością sosu truskawkowego. 

Wskazówka: Niektórzy zamiast śmietany - lub dodatkowo - dodają pokruszony ser biały. Jeśli jesteście na diecie i nie chcecie jeść śmietany, użyjcie jogurtu greckiego. Również będzie przepysznie!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.