Ciasto bananowe to świetny pomysł na drugie śniadanie i podwieczorek. Jak zrobić bananowca?

Ciasto bananowe to placek, który możemy podać nie tylko jako deser, ale i słodkie śniadanie. Dodając do ciasta orzechy i bakalie podwyższamy jego wartość odżywczą i smakową jeszcze bardziej. Dowiedz się, jak wykonać idealnego bananowca.

Bananowiec to ciasto, które może mieć mnóstwo odsłon. Sprawdzi się w każdej sytuacji - zarówno w tej codziennej, jak i tej nieco bardziej uroczystej. Bananowiec będzie znakomicie komponował się z kawą latte, dobrą herbatą lub sokiem własnej roboty.

Zobacz wideo Banany są zdrowsze niż myślisz. A na dodatek pomagają rzucić palenie!

Bananowiec - ciasto pełne właściwości zdrowotnych

Bananowiec to ciasto, które posiada mnóstwo zalet dla naszego zdrowia. Wbrew ogólnemu przekonaniu, banany są bogate  w różnego rodzaju składniki, które dobrze na nas wpływają, posiadają mnóstwo walorów smakowych oraz właściwości:

  • jest bogaty w potas,
  • posiada witaminy z grupy: B6, C,
  • działa antydepresyjnie - wpływają na wzrost "hormonu szczęścia",
  • działają korzystnie na nasz żołądek - dlatego też poleca się zaleca się je osobom cierpiącym na wrzody żołądka.

Ubogacając naszego bananowca o zdrowe dodatki typu orzechy, daktyle, siemię lniane, przyprawy - jeszcze bardziej podnosimy jego atuty. Kawałek pożywnego bananowca z dobrym sokiem, to idealny przepis na drugie śniadanie.

Szybkie ciasto bananowe na ekspresowy podwieczorek lub pierwszy posiłek na "dzień dobry"

Szybkie ciasto bananowe to z pewnością doskonała propozycja dla zabieganych ludzi. Przepis jest błyskawiczny, a przy tym niezwykle prosty. Oto i receptura:

Składniki:

  • 4 banany - muszą być dojrzałe, czyli brązowe,
  • około półtora szklanki mąki typu pszennego,
  • około 70 gram masła - wcześniej musimy je roztopić,
  • około 70 gram cukru i łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 małe łyżeczki proszku do wypieków,
  • odrobina soli.

Wykonanie:

  1. Owoce myjemy, obieramy ze skórki i wkładamy do miski. Pamiętajmy o tym, aby zostawić odrobinę banana. Umieścimy go na wierzchu ciasta.
  2. Następnie miksujemy je blenderem. Dokładamy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy je ze sobą.
  3. Dalej zajmujemy się blaszką. Możemy użyć w tym celu papieru służącego do wypieków.
  4. Gotową masę przekładamy do blaszki i pieczemy przez około 50 minut. Temperatura powinna osiągać około 180 stopni.
  5. Do ciasta możemy dołożyć nasze ulubione dodatki. Dobrze będą pasować tu na przykład orzechy, migdały czy kardamon.

bananyCzarne plamy na bananach? Wiele osób niepotrzebnie wyrzuca owoce. Sprawdzamy, co oznaczają zmiany na skórce

Ciasto bananowe - przepis na ciasto na bazie bananów z polewą

Ciasto bananowe: przepis, który przedstawimy jest skierowany do osób, które mają ochotę zrobić coś w nieco słodszym wydaniu. Receptura jest wzbogacona o warstwę słodkiej polewy. Oto i sposób wykonania:

Składniki na bazowe ciasto:

  • 2 jaja,
  • około szklanki cukru białego,
  • około 2-3 bananów,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • odrobina soli,
  • ponad połowa szklanki oleju,
  • szklanka mąki pszennej.

Składniki na polewę:

  • około 30 gram masła,
  • szklanka cukru pudru,
  • pół szklanki serka kremowego naturalnegom
  • sok z około połowy cytryny.

Wykonanie:

  1. Na początku ubijamy jaja z cukrem. Musimy uzyskać puszystą masę. Następnie dodajemy owoce, sól, sodę oraz odrobinę oleju.
  2. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. W kolejnym kroku przesiewamy mąkę - dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste.
  4. Dorzucamy ją do pozostałych składników i całość miksujemy.
  5. Masę przekładamy do blaszki, którą wcześniej przygotowaliśmy. Pieczemy przez około półtorej godziny.
  6. Teraz możemy przejść do wykonania polewy. Składniki wymienione wyżej dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie wylewamy polewę na ostudzone ciasto. Całość dekorujemy bananem lub bakaliami.
  7. Bananowiec jest gotowy.

Placki bananowe są zdrowe i pyszne. Zdjęcie ilustracyjnePlacki bananowe dla każdego. Sprawdź najlepsze przepisy

Ciasto z bananów - tarta bananowa w roli głównej

Ciasto z bananów to wspaniały pomysł na deser. Takim właśnie przykładem jest tarta bananowa. Wyrazisty smak, chrupiąca warstwa i oczywiście słodkie banany - robią tu "doskonałą robotę". Możemy być przekonani o tym, że nasi goście będą zachwyceni. Oto przepis:

Składniki:

  • około 200 gram chrupiących herbatników,
  • 160 gram masła prawdziwego,
  • około 5 sztuk bananów,
  • szklanka śmietany kremówki,
  • 1 łyżka cukru typu puder,
  • 2 łyżeczki cynamonu, wanilii,
  • około 50 gram czekolady deserowej,
  • 1 opakowanie masy kajmakowej.

Wykonanie krok po kroku:

  1. Przygotuj blaszkę. Umieść w nich herbatniki.
  2. Dalej włóż ją na kilka minut do piekarnika. Powinien być on nagrzany do temperatury około 180 stopni.
  3. Dalej przechodzimy już bezpośrednio do ciasta. Podgrzej masę kajmakową w garnku. Pamiętaj, aby ją mieszać.
  4. Następnie przełóż ją do ostudzonej blaszki.
  5. Banany pokrój na plasterki i ułóż na masie.
  6. Całość odstaw do ostygnięcia.
  7. Zimną śmietankę ubij z cukrem pudrem i przyprawami. Następnie połóż ją na cieście.
  8. Posyp czekoladą wierzch ciasta.
Więcej o: