Bananowiec to ciasto, które może mieć mnóstwo odsłon. Sprawdzi się w każdej sytuacji - zarówno w tej codziennej, jak i tej nieco bardziej uroczystej. Bananowiec będzie znakomicie komponował się z kawą latte, dobrą herbatą lub sokiem własnej roboty.
Zobacz wideo Banany są zdrowsze niż myślisz. A na dodatek pomagają rzucić palenie!
Bananowiec - ciasto pełne właściwości zdrowotnych
Bananowiec to ciasto, które posiada mnóstwo zalet dla naszego zdrowia. Wbrew ogólnemu przekonaniu, banany są bogate w różnego rodzaju składniki, które dobrze na nas wpływają, posiadają mnóstwo walorów smakowych oraz właściwości:
- jest bogaty w potas,
- posiada witaminy z grupy: B6, C,
- działa antydepresyjnie - wpływają na wzrost "hormonu szczęścia",
- działają korzystnie na nasz żołądek - dlatego też poleca się zaleca się je osobom cierpiącym na wrzody żołądka.
Ubogacając naszego bananowca o zdrowe dodatki typu orzechy, daktyle, siemię lniane, przyprawy - jeszcze bardziej podnosimy jego atuty. Kawałek pożywnego bananowca z dobrym sokiem, to idealny przepis na drugie śniadanie.
Szybkie ciasto bananowe na ekspresowy podwieczorek lub pierwszy posiłek na "dzień dobry"
Szybkie ciasto bananowe to z pewnością doskonała propozycja dla zabieganych ludzi. Przepis jest błyskawiczny, a przy tym niezwykle prosty. Oto i receptura:
Składniki:
- 4 banany - muszą być dojrzałe, czyli brązowe,
- około półtora szklanki mąki typu pszennego,
- około 70 gram masła - wcześniej musimy je roztopić,
- około 70 gram cukru i łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 małe łyżeczki proszku do wypieków,
- odrobina soli.
Wykonanie:
- Owoce myjemy, obieramy ze skórki i wkładamy do miski. Pamiętajmy o tym, aby zostawić odrobinę banana. Umieścimy go na wierzchu ciasta.
- Następnie miksujemy je blenderem. Dokładamy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy je ze sobą.
- Dalej zajmujemy się blaszką. Możemy użyć w tym celu papieru służącego do wypieków.
- Gotową masę przekładamy do blaszki i pieczemy przez około 50 minut. Temperatura powinna osiągać około 180 stopni.
- Do ciasta możemy dołożyć nasze ulubione dodatki. Dobrze będą pasować tu na przykład orzechy, migdały czy kardamon.
Ciasto bananowe - przepis na ciasto na bazie bananów z polewą
Ciasto bananowe: przepis, który przedstawimy jest skierowany do osób, które mają ochotę zrobić coś w nieco słodszym wydaniu. Receptura jest wzbogacona o warstwę słodkiej polewy. Oto i sposób wykonania:
Składniki na bazowe ciasto:
- 2 jaja,
- około szklanki cukru białego,
- około 2-3 bananów,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- odrobina soli,
- ponad połowa szklanki oleju,
- szklanka mąki pszennej.
Składniki na polewę:
- około 30 gram masła,
- szklanka cukru pudru,
- pół szklanki serka kremowego naturalnegom
- sok z około połowy cytryny.
Wykonanie:
- Na początku ubijamy jaja z cukrem. Musimy uzyskać puszystą masę. Następnie dodajemy owoce, sól, sodę oraz odrobinę oleju.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- W kolejnym kroku przesiewamy mąkę - dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste.
- Dorzucamy ją do pozostałych składników i całość miksujemy.
- Masę przekładamy do blaszki, którą wcześniej przygotowaliśmy. Pieczemy przez około półtorej godziny.
- Teraz możemy przejść do wykonania polewy. Składniki wymienione wyżej dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie wylewamy polewę na ostudzone ciasto. Całość dekorujemy bananem lub bakaliami.
- Bananowiec jest gotowy.
Ciasto z bananów - tarta bananowa w roli głównej
Ciasto z bananów to wspaniały pomysł na deser. Takim właśnie przykładem jest tarta bananowa. Wyrazisty smak, chrupiąca warstwa i oczywiście słodkie banany - robią tu "doskonałą robotę". Możemy być przekonani o tym, że nasi goście będą zachwyceni. Oto przepis:
Składniki:
- około 200 gram chrupiących herbatników,
- 160 gram masła prawdziwego,
- około 5 sztuk bananów,
- szklanka śmietany kremówki,
- 1 łyżka cukru typu puder,
- 2 łyżeczki cynamonu, wanilii,
- około 50 gram czekolady deserowej,
- 1 opakowanie masy kajmakowej.
Wykonanie krok po kroku:
- Przygotuj blaszkę. Umieść w nich herbatniki.
- Dalej włóż ją na kilka minut do piekarnika. Powinien być on nagrzany do temperatury około 180 stopni.
- Dalej przechodzimy już bezpośrednio do ciasta. Podgrzej masę kajmakową w garnku. Pamiętaj, aby ją mieszać.
- Następnie przełóż ją do ostudzonej blaszki.
- Banany pokrój na plasterki i ułóż na masie.
- Całość odstaw do ostygnięcia.
- Zimną śmietankę ubij z cukrem pudrem i przyprawami. Następnie połóż ją na cieście.
- Posyp czekoladą wierzch ciasta.