Bananowe placuszki - pyszne i zdrowe
Bananowe placuszki można przygotować na kilka różnych sposobów, to dobre rozwiązanie zwłaszcza dla osób, które nie tolerują różnych pokarmów. Placki bananowe homemade zapewnią Ci pełną kontrolę nad składem. Poniżej prezentujemy sprawdzone patenty, na dobry początek małe co nieco dla najmłodszych.
Lody bananowe. Pyszny przepis na owocowe lody dla dzieci
Placki bananowe dla dzieci - krok po kroku
Dzieciaki uwielbiają wspólne gotowanie i naprawdę potrafią docenić własnoręcznie wykonane placki. Zanim zaprosisz maluchy do kuchni, sprawdź składniki na placki bananowe dla dzieci.
Zobacz wideo
Muffinki bananowo-owsiane. Dzieci ją pokochają
Placuszki z banana i płatków owsianych - lista składników
Poniżej lista składników na placuszki z banana i płatków owsianych:
- banan - 1 sztuka
- jajko - 1 sztuka
- płatki owsiane - 1 łyżka stołowa
- masło klarowane - 1 mała łyżeczka
- dżem
Zobacz też: Babeczki bananowe, czyli jak wykorzystać dojrzałe banany, których nikt nie chce jeść?
Placuszki z banana i płatków owsianych- wykonanie:
- Na początku rozgrzewamy patelnię i smarujemy masłem klarowanym.
- Przy pomocy blendera mielimy płatki owsiane, banana oraz całe jajko. Całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
- W kolejnym kroku na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżkę masy i smażymy około 2-3 minuty po każdej ze stron.
- Na koniec procesu można zaprosić najmłodszych do smarowania placuszków ulubionym dżemem.
Placuszki z banana i płatków owsianych zawierają naturalny cukier z owoców, co pomoże utrwalić zdrowe nawyki od najmłodszych lat. To dokonała alternatyw dla sztucznych słodyczy. Placki bananowe dla dzieci można też z powodzeniem spakować w formie drugiego śniadania do szkoły.
Zobacz też: Jak przechowywać banany, aby nie straciły smaku i właściwości?
Placki bananowe bez jajek dedykowane dla wegan
Jajka z całą pewnością można pominąć. Poniżej prezentujemy przepis na placki bananowe bez jajek z całą masą pysznych dodatków.
Placki bananowe dla wegan - lista składników
- banan - 1 sztuka
- mleko kokosowe lub migdałowe - 1 szklanka
- płatki owsiane - 1 szklanka
- olej rzepakowy - 2 małe łyżeczki
- mandarynka, nasiona chia, dżem
Muffinki marchewkowe. Jak przygotować pyszne i zdrowe łakocie?
Placki bananowe dla wegan - wykonanie
- Na początek należy przygotować blender, do którego wlewamy mleko roślinne.
- Następnie dodajemy do mleka płatki owsiane, banana oraz olej rzepakowy.
- Zawartość blendera miksujemy.
- Placuszki smażymy z każdej strony przez około 2 minuty, nie dodajemy już tłuszczu na patelni.
- Placki serwujemy z owocami w towarzystwie ulubionego dżemu.
Zobacz też: Ciasto jamajka: co to za ciasto i jak je przygotować?