Jak zrobić nuggetsy? Przekąski idealne na mecz i nie tylko

Lubicie podjadać coś pysznego podczas oglądania meczu? A może planujecie spotkania z przyjaciółmi na wspólne oglądanie, na które chcecie przygotować coś do jedzenia? Nuggetsy sprawdzą się doskonale - sprawdźcie, jak je zrobić.

Nuggetsy to jedna z najbardziej lubianych przekąsek - są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. Doskonale nadają się do podjadania podczas kibicowania, ale także na spotkanie ze znajomymi lub domową - i zdrowszą - wersję lubianego fast-fooda. Zapraszamy po przepisy na pyszne nuggetsy.

Tradycyjne nuggetsy z piersi kurczaka - przepis

Składniki:

  • dwie podwójne piersi z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej,
  • 6 czubatych łyżek bułki tartej,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny do smażenia
  • opcjonalnie: sezam, nasiona czarnuszki
Zobacz wideo Oswajanie kalafiora - nuggetsy w płatkach kukurydzianych

Jak zrobić nuggetsy z piersi kurczaka?

Pierś kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, kroimy na niewielkie kawałki o wielkości ok. 2-3 cm. W głębokim talerzu rozkłócamy jajka, do drugiego wsypujemy mąkę, a do trzeciego bułkę tartą. Bułkę mieszamy z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Następnie smażymy je na gorącym oleju, obracając co jakiś czas, aż będą złociste. Wyjmujemy nuggetsy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu i podajemy z sosami (np. czosnkowym, tysiąca wysp czy pomidorowym). 

Wegetariańskie nuggetsy z halloumi - przepis

Składniki:

  • 2 kostki sera halloumi,
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej,
  • 6 czubatych łyżek bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić nuggetsy z halloumi?

Ser halloumi (wyjęty prosto z lodówki) kroimy w kawałki o wielkości około 2 cm. W głębokim talerzu rozkłócamy jajka, do drugiego wsypujemy mąkę, a do trzeciego bułkę tartą oraz suszoną bazylię. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek serka obtaczamy w mące, potem w jajkach, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju, obracając co jakiś czas, aż panierka ładnie się przyrumieni. Podajemy na gorąco z ulubionymi sosami - doskonale smakują z sosem ziołowym lub czosnkowym.

Wegańskie nuggetsy z boczniaków - przepis

Składniki:

  • 400 g boczniaków,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego rozmieszanego z 4 łyżkami wody,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta chilli,
  • sól do smaku,
  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić wegańskie nuggetsy z boczniaków?

Boczniaki dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę. Następnie osuszamy je i większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. W głębokim talerzu mieszamy mielone siemię lniane z wodą, odstawiamy na kilka minut. Do drugiego talerza wsypujemy mąkę, a do trzeciego bułkę tartą. Do bułki tartej dodajemy słodką i wędzoną paprykę, a także chilli i sól. Każdego boczniaka obtaczamy w mące, potem w siemieniu lnianym, a na koniec w bułce tartej z przyprawami. Smażymy na gorącym oleju, obracając co trochę, aż ładnie się zrumienią. Podajemy z ulubionymi sosami. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA