Nuggetsy to jedna z najbardziej lubianych przekąsek - są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. Doskonale nadają się do podjadania podczas kibicowania, ale także na spotkanie ze znajomymi lub domową - i zdrowszą - wersję lubianego fast-fooda. Zapraszamy po przepisy na pyszne nuggetsy.
Składniki:
Pierś kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, kroimy na niewielkie kawałki o wielkości ok. 2-3 cm. W głębokim talerzu rozkłócamy jajka, do drugiego wsypujemy mąkę, a do trzeciego bułkę tartą. Bułkę mieszamy z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Następnie smażymy je na gorącym oleju, obracając co jakiś czas, aż będą złociste. Wyjmujemy nuggetsy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu i podajemy z sosami (np. czosnkowym, tysiąca wysp czy pomidorowym).
Składniki:
Ser halloumi (wyjęty prosto z lodówki) kroimy w kawałki o wielkości około 2 cm. W głębokim talerzu rozkłócamy jajka, do drugiego wsypujemy mąkę, a do trzeciego bułkę tartą oraz suszoną bazylię. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek serka obtaczamy w mące, potem w jajkach, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju, obracając co jakiś czas, aż panierka ładnie się przyrumieni. Podajemy na gorąco z ulubionymi sosami - doskonale smakują z sosem ziołowym lub czosnkowym.
Składniki:
Boczniaki dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę. Następnie osuszamy je i większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. W głębokim talerzu mieszamy mielone siemię lniane z wodą, odstawiamy na kilka minut. Do drugiego talerza wsypujemy mąkę, a do trzeciego bułkę tartą. Do bułki tartej dodajemy słodką i wędzoną paprykę, a także chilli i sól. Każdego boczniaka obtaczamy w mące, potem w siemieniu lnianym, a na koniec w bułce tartej z przyprawami. Smażymy na gorącym oleju, obracając co trochę, aż ładnie się zrumienią. Podajemy z ulubionymi sosami.