Co zjeść na śniadanie? Może szybkie jajko na miękko albo słodkie naleśniki? Mamy przepisy

Śniadanie - najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Tylko co zjeść na śniadanie? Kanapki jesz codziennie? To może jajko na miękko albo naleśniki z serem? A może skusisz się na naleśniki ze szpinakiem? Podpowiadamy.

Co zjeść na śniadanie? Ile gotować jajko na miękko?

Co zjeść na śniadanie? To jedno z tych pytań, które zadajemy sobie codziennie rano, gdy stoimy przed otwartą lodówką. Najprostszym wyjściem są… jajka na miękko albo jajecznica z ulubionymi dodatkami. O ile z przygotowaniem jajecznicy nikt nie ma problemu, o tyle jajka na miękko możemy łatwo przegotować. Ile gotować jajka na miękko?

Pamiętaj, aby włożyć je już do gotującej się wody. Jeśli chcesz, by żółtka były płynne, a białka ścięte, gotuj jajka od 2 do 4 minut. Małe jajka gotujemy krócej, duże - dłużej.

A co zjeść na śniadanie, jeśli nie jajka? Zainspiruj się naszymi przepisami na naleśniki z serem lub naleśniki ze szpinakiem.

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem. Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka (minimum 2 proc. tłuszczu)
  • pół lub cała szklanka wody (idealnie sprawdzi się gazowana)
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia.

Do nadzienia:

  • 250 g twarogu,
  • 1 jajko,
  • 150 ml śmietany 18 proc.,
  • 100 g cukru,
  • cukier waniliowy.

Naleśniki z serem. Przygotowanie:

To przepis na 10 okrągłych naleśników z serem. Mieszamy wszystkie składniki ciasta na naleśniki. Dobrze zrobić to mikserem lub trzepaczką. Stopniowo dolewamy jedynie wodę gazowaną. Przelewamy porcje masy na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażymy z obu stron.

Przygotowujemy masę twarogową. Wszystkie składniki mieszamy, aż do uzyskania gładkiego serowego nadzienia. Przekładamy nim naleśniki i podajemy ze świeżymi owocami lub polane ulubionym jogurtem.

Tu znajdziecie przepis na naleśniki idealne:

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem. Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka (minimum 2 proc. tłuszczu)
  • pół lub cała szklanka wody (idealnie sprawdzi się gazowana)
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia.

Do nadzienia:

  • opakowanie rozdrobnionego szpinaku mrożonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść startego sera cheddar,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Naleśniki ze szpinakiem. Przygotowanie:

Z podanego przepisu na naleśniki wychodzi około 10 okrągłych naleśników. Mieszamy wszystkie składniki. Polecamy użyć miksera na wysokich obrotach. Stopniowo dolewamy wodę gazowaną. Jej ilość zależy od konsystencji. Ciasto na naleśniki powinno być dość rzadkie, ale nie za bardzo. Nie może być w nim też ani jednej grudki. Przelewamy porcje masy na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażymy kolejne naleśniki.

Przystępujemy do wykonania nadzienia. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy zamrożony szpinak. Gdy się rozmrozi, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy masą szpinakową naleśniki. Naleśniki ze szpinakiem posypujemy startym cheddarem.

Więcej o: