Drink mimoza jest bardzo lubiany przez wiele osób, nie tylko dlatego, że łatwo się go przygotowuje. Chodzi przede wszystkim o smak, który jest dość lekki, nienachalny i nie czuć w nim nadmiernie zawartości alkoholu. Słodko-kwaśny sok pomarańczowy (najlepiej świeżo wyciskany) idealne komponuje się z wytrawnym, orzeźwiającym prosecco. Otrzymujemy naprawdę lekki i przyjemny koktajl.
Innym lubianym drinkiem jest też Aperol Spritz. Zobaczcie, jak go zrobić:
Składniki powinny być porządnie schłodzone. Jeśli nie udało się tego zrobić zawczasu, drink mimoza można wzbogacić kilkoma kostkami lodu. Nie chcecie rozcieńczać koktajlu? Wykorzystajcie zamrożone owoce albo specjalne plastikowe kostki z lodem.
Pamiętajcie, że napoje można też łatwo schłodzić w ekspresowym tempie. Tutaj wyjaśniamy, jak się za to zabrać:
Drink mimoza najlepiej podawać w kieliszkach do szampana. Dobrze sprawdzą się także duże do czerwonego wina. Jeśli mamy już wybrane odpowiednie naczynie, zabieramy się za zrobienie drinka mimoza. Koktajl przygotowujemy poprzez wlanie do kieliszka prosecco i soku pomarańczowego. Możemy je pomieszać, ale wlewając jeden płyn do drugiego, zawartość kieliszka sama się wymiesza. Do środka można wrzucić kostki lodu i/lub mrożone owoce. Ciekawego smaku nada też dodatek świeżych liści mięty albo bazylii. Całość można ozdobić cząstką pomarańczy. Gotowe. To wszystko!
A nie mówiliśmy, że drink mimoza robi się błyskawicznie? W zasadzie to tylko kwestia porządnego schłodzenia składników i wymieszania ich w kieliszku.