Mimosa - drink XXI wieku. Potrzebujesz tylko dwóch składników [PRZEPIS]

Drink mimoza zwany również mimosa to popularny napój alkoholowy. Ładnie się prezentuje, a w dodatku wykonuje się go z zaledwie dwóch składników. Jakie proporcje? Sprawdźcie, jak zrobić drink mimoza.

Mimoza - koktajl "taki nie za słodki"

Drink mimoza jest bardzo lubiany przez wiele osób, nie tylko dlatego, że łatwo się go przygotowuje. Chodzi przede wszystkim o smak, który jest dość lekki, nienachalny i nie czuć w nim nadmiernie zawartości alkoholu. Słodko-kwaśny sok pomarańczowy (najlepiej świeżo wyciskany) idealne komponuje się z wytrawnym, orzeźwiającym prosecco. Otrzymujemy naprawdę lekki i przyjemny koktajl.

Innym lubianym drinkiem jest też Aperol Spritz. Zobaczcie, jak go zrobić:

Jak zrobić drink mimoza?

Mimosa - drink: składniki na jedną porcję

  • 75 ml wytrawnego prosecco
  • 75 ml soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego

Składniki powinny być porządnie schłodzone. Jeśli nie udało się tego zrobić zawczasu, drink mimoza można wzbogacić kilkoma kostkami lodu. Nie chcecie rozcieńczać koktajlu? Wykorzystajcie zamrożone owoce albo specjalne plastikowe kostki z lodem.

Pamiętajcie, że napoje można też łatwo schłodzić w ekspresowym tempie. Tutaj wyjaśniamy, jak się za to zabrać:

Mimosa - drink: krok po kroku:

Drink mimoza najlepiej podawać w kieliszkach do szampana. Dobrze sprawdzą się także duże do czerwonego wina. Jeśli mamy już wybrane odpowiednie naczynie, zabieramy się za zrobienie drinka mimoza. Koktajl przygotowujemy poprzez wlanie do kieliszka prosecco i soku pomarańczowego. Możemy je pomieszać, ale wlewając jeden płyn do drugiego, zawartość kieliszka sama się wymiesza. Do środka można wrzucić kostki lodu i/lub mrożone owoce. Ciekawego smaku nada też dodatek świeżych liści mięty albo bazylii. Całość można ozdobić cząstką pomarańczy. Gotowe. To wszystko!

Zobacz wideo A może jesteście fanami bardziej intensywnych smaków? Sprawdźcie, jak zrobić klasyk klasyków. Przed państwem whisky sour!

A nie mówiliśmy, że drink mimoza robi się błyskawicznie? W zasadzie to tylko kwestia porządnego schłodzenia składników i wymieszania ich w kieliszku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.