Aperol Spritz - drink idealny do włoskiej uczty

Aperol Spritz to drink, który doskonale powinni znać wszyscy wielbiciele włoskiej kuchni. Jeśli na przyjęciu lub uroczystej kolacji planujesz podać potrawy włoskiej kuchni, zaserwuj gościom Aperol Spritz! Jak zrobić Aperol Spritz? Jak się go pije? Wszystko wyjaśniamy!

Aperol Spritz – drink rodem z Wenecji

Aperol Spritz to drink, który swoje korzenie ma we Włoszech, a dokładnie w Wenecji. Właśnie tam pijany jest najczęściej, padł tam również rekord Guinessa w jednoczesnym wznoszeniu toastu i spożywaniu tego drinka. Jego powstanie datuje się na początki XX wieku, a źródła zwykle mówią o drugiej dekadzie tych czasów. Obecnie koktajl jest popularny nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie. Aperol Spritz ma orzeźwiający smak, ale z wyraźną nutką goryczy oraz ziołowym aromatem. Co dokładnie wchodzi w jego skład?

Aperol Spritz – skład

Najpopularniejszy włoski drink składa się z wina musującego Prosecco, wody gazowanej oraz likieru Aperol. Dwa pierwsze składniki są łatwo dostępne w każdym supermarkecie, Aperol natomiast zwykle znajdziesz w sklepie z produktami z różnych stron świata lub z typowo włoską kuchnią. Aperol to tradycyjny włoski likier, który łączy w sobie ziołowy aromat, odrobinę goryczy oraz gorzką pomarańczę i rabarbar. Jeżeli zdobędziesz wszystkie składniki, przygotowanie będzie bardzo proste – nie są potrzebne większe umiejętności barmańskie. Jak więc go zrobić w domowy sposób? Podpowiadamy!

Aperol Spritz – przepis na drink

Składniki:

  • wino musujące Prosseco,
  • Aperol,
  • woda gazowana (najlepiej, by była intensywnie gazowana),

Opcjonalnie: plastry pomarańczy (najlepiej czerwonej) do przyozdobienia kieliszków, lód, zielone oliwki

Uwaga! Wszystkie składniki do przygotowania tego koktajlu powinny być mocno schłodzone.

Jak zrobić Aperol Spritz?

Najprostszą metodą przygotowywania tego drinka jest zachowanie zasady 3-2-1. Podczas przygotowania koktajlu Aperol Spritz w ten sposób bardzo ważne są proporcje wszystkich składników – mieszamy wino musujące, Aperol i wodę gazowaną właśnie w proporcji 3:2:1. Nie jest to jedyna metoda – ilość składników można odrobinę modyfikować w zależności od własnych preferencji. W smaku powinny dominować zioła i pomarańcza.

Drink podajemy w zwykłych kieliszkach do wina, które przyozdabiamy plasterkami pomarańczy. Do koktajlu podaje się także zielone oliwki nadziane na krótką wykałaczkę.

Wskazówka: Niezależnie od tego, jaki rodzaj Prosecco wybierzesz (czy wersję słodką, czy bardziej wytrawną), Aperol Spritz będzie poprawnie przygotowany. Użyj tego rodzaju wina musującego, które najbardziej lubisz!

Aperol Spritz – jak pić go zgodnie z tradycją?

W wypadku drinka Aperol Spritz, bardzo ważny jest sposób jego picia. Tradycyjnie jest to tak zwany aperitivo, co oznacza, że koktajl ten podaje się przed posiłkiem, aby wzmocnić apetyt na danie główne. We Włoszech pije się go niemal rytualnie – na stojąco – podczas spotkań z najbliższymi, zazwyczaj w porze popołudniowej lub wieczornej. Choć ten drink kojarzy się głównie z latem, w inne pory roku również będzie doskonały!