Kinder country - ciasto jak batonik. Jak je zrobić? Całkiem prosto i to bez pieczenia

Czy tak jak my kochasz Kinder Country? Jeśli twoja odpowiedź jest twierdząca, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Znalazłyśmy najlepszy przepis na ciasto Kinder Country, dzięki któremu będziesz mógł rozkoszować się tym smakiem znacznie dłużej! Lubisz ciasto z herbatnikami? To proste ciasto bez pieczenia to radość dla największych łasuchów!

Słodycze Kinder dla wielu z nas są jak miód na serce. Jajka, batoniki i czekoladki stały się pocieszeniem na złamane serca, nagrodą za osiągnięcia i prezentem na urodziny. Często jednak jest nam ich za mało. Znikają w mgnieniu oka i pozostaje nam po nich jedynie wspomnienie. A co jeśli powiemy, że można produkować je masowo? I to samodzielnie? Przygotowałyśmy dla ciebie ciasto à la Kinder Country, które pozwoli ci rozkoszować się smakiem białej i mlecznej czekolady przez długi czas. Przepis jest prosty, szybki i niesamowicie smaczny. Sprawdziłyśmy to!

Zobacz wideo Jak się robi czekoladę - czyli Haps w fabryce E.Wedel

Ciasto Kinder Country. Szybki i prosty przepis na ciasto bez pieczenia

Ciasto Kinder Country. Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 350 g śmietanki 30 proc.
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wrzątku
  • pół szklanki mleka w proszku
  • 80 g pszenicy preparowanej
  • 2 mleczne czekolady
  • 170 g herbatników

Ciasto Kinder Country. Sposób przygotowania:

Zacznij od zalania wrzątkiem galaretki. Mieszaj ją dokładnie, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Szklankę odstaw do wystudzenia (na ok. 1 godzinę). Pamiętaj jednak, aby unikać kwaśnych galaretek, lepiej postawić na te słodkie. Następnie przygotuj formę na ciasto. Wyłóż ją papierem do pieczenia i poukładaj na dnie herbatniki tak, aby przykryły całą powierzchnie blachy (wykorzystujemy przy tym ok. 15 herbatników, resztę zostawiamy na późniejsze kroki).

Do dużej miski przełóż serek mascarpone oraz mleko w proszku. Wlej także wystudzoną galaretkę i miksuj na gładki krem. Następnie zacznij ubijać 250 ml śmietanki 30 proc. do konsystencji gęstego budyniu. Całość przełóż do masy z galaretką i delikatnie miksuj składniki - tylko do połączenia składników. Do całości wsyp ok. 2,5 szklanki preparowanej pszenicy i dobrze wymieszaj łyżką. Gotową masę przełóż na herbatniki i wyrównaj powierzchnię. Blachę włóż do lodówki.

Gdy masa będzie się chłodzić, zajmij się przygotowywaniem polewy czekoladowej. Zacznij od umieszczenia w rondelku pozostałej śmietanki 30 proc. (powinno ci zostać 100 ml) i dobrze ją podgrzej. Dodaj do niej pokruszoną czekoladę, zdejmij rondelek z palnika i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Jeśli istnieje taka potrzeba, możesz chwilkę dłużej potrzymać rondelek na palniku tak, aby kostki roztapiały się szybciej. Odstaw. Pozostałe herbatniki pokrusz na drobne kawałki.

Wyjmij ciasto z lodówki i całą powierzchnię posyp pokruszonymi herbatnikami. Następnie wylej na nie krem czekoladowy tak, by krem objął całą górę ciasta. Na koniec posyp wszystko zostawioną wcześniej pszenicą.

Ciasto odstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny do całkowitego stężenia.

Więcej o: