A może nalewka z czarnej porzeczki? Sprawdźcie, jak ją zrobić:
Najpierw wypłucz solidnie owoce i oderwij je od gronek. Przełóż je do czystego, osuszonego słoja lub naczynia. Wszystko zalej spirytusem. Zamknij naczynie szczelnie. Odstaw w ciepłe miejsce. Powinien tak stać nawet kilka tygodni. Po dwóch tygodniach warto jednak zajrzeć do naszej nalewki z czerwonej porzeczki. Wtedy mieszamy mieszaninę i ponownie zamykamy. Po miesiącu odlewamy to, co zebrało na wierzchu. Zasypujemy owoce cukrem i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie. Po tym czasie odcedzamy nalewkę z porzeczki. Możemy dodać w tym momencie wódkę, ale nie jest to konieczne. Dolewamy pół litra wody. Po prostu spróbujmy nalewki z czerwonej porzeczki i oceńmy, jak mocna w smaku nam wyszła. Ostateczny smak zależy od naszych osobistych preferencji. Przelewamy nalewkę z porzeczek do butelek i zakręcamy. Mogą stać w ciemnym i chłodnym miejscu nawet rok.
Zanim przystąpisz do przygotowania nalewki z porzeczki, warto kupić dobre owoce. Wybieraj te dojrzałe, odrzuć wszystkie porzeczki nadpsute czy z plamkami. Kluczowa jest także woda. Ta powinna być przegotowana i wystudzona. Nie używajmy wody z kranu. Wybór wódki jest zależny od tego, o jakiej mocy ma być nasza nalewka. Im mocniejsza, tym nasza nalewka z porzeczki będzie mocniejsza, a także bardziej wyrazista w smaku.