Sezon na dżemy w pełni, ale łatwo wszystko zepsuć. Jakich błędów unikać? Wyjaśniamy

W sklepach i na bazarkach znajdziemy obecnie mnóstwo świeżych sezonowych owoców. To doskonała okazja, by zrobić z nich pyszne dżemy na zimę. Sprawdźcie, jakich błędów unikać przy przyrządzaniu przetworów.

Czas na pyszne domowe dżemy! Zabieracie się za nie po raz pierwszy, czy macie już doświadczenie w ich robieniu? Niezależnie od tego sprawdźcie, czy wiecie, na co uważać przy ich przygotowywaniu. Zwracamy uwagę na najpopularniejsze błędy.

Uważna selekcja

Przed przygotowaniem dżemu należy uważnie przebrać owoce. Te, które są spleśniałe wyrzucamy od razu, nie ma mowy o odkrawaniu zajętego pleśnią kawałka i używaniu reszty. Tak można zrobić tylko jeśli owoce są stłuczone i większa ich część jest zdrowa i jędrna. 

Dokładne szorowanie

Kiedy już przebierzemy owoce, musimy je dobrze umyć. Tutaj też nie ma litości dla przybrudzonych skórek. W końcu musimy je oczyścić zarówno z chemikaliów, jak i z np. z grudek ziemi, szypułek czy listków. Pamiętajmy, że wszystko, na co nie zwrócimy uwagi, znajdzie się w naszym dżemie!

Zobacz wideo Ciastka frytki z dżemowym ketchupem

Cukier ma się zgadzać

Cukier to naturalny konserwant, dzięki któremu przetwory zachowują świeżość przez długi czas. Najlepiej jeśli proporcje będą wynosiły 6 kg cukru na 10 kg owoców. Nie zaleca się zmniejszania tej liczby, jeśli chcemy mieć przetwory do przechowywania przez długi czas.

Wyparzone znaczy bezpieczne

Nie tylko owoce, ale także słoiki, w których zamkniemy dżemy, muszą być dobrze wyczyszczone. Przed użyciem należy je dokładnie umyć i wyparzyć. Warto zwrócić uwagę na zakrętki - najlepiej, jeśli będą one nowe, nieużywane. Dzięki temu będziemy mieć gwarancję, że słoiki uda się szczelnie zamknąć.

Dobre przechowywanie

Gotowe przetwory najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Najlepiej sprawdzi się oczywiście piwnica lub spiżarnia. Po otwarciu dżemy trzymamy w lodówce i zjadamy je w ciągu kilku kolejnych dni. 

Więcej o: