Lubicie czerwone porzeczki? To jedne z tych owoców, które kojarzą się z dzieciństwem: cierpkie, czerwone perełki, które najlepiej smakowały prosto z krzaczka... albo w najprostszym cieście pieczonym przez babcię. Dziś mamy dla was przepis na trochę bardziej skomplikowany przysmak. Zosia Cudny, prowadząca blog Make Cooking Easier, poleca kruche ciasto z porzeczkami i bezą. Palce lizać!
Przepis pochodzi z bloga Zofii Cudny
Składniki (na formę o średnicy ok. 26 cm):
Na ciasto:
Na bezę:
Oraz:
Przygotowujemy ciasto: do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Wsypujemy też cukier i dodajemy łyżkę wody. Zagniatamy ciasto, rozcierając składniki w dłoniach, formujemy kulę. Następnie rozklejamy ciasto w przygotowanej formie, na całej powierzchni dna. Nakłuwamy je gęsto widelcem, a następnie odstawiamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez 25 minut, aż ciasto ładnie się ze złoci. Studzimy.
Przygotowujemy owoce: porzeczki płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i usuwamy łodyżki. Dodajemy do nich cukier i mąkę ziemniaczaną.
Przygotowujemy bezę: białka ubijamy na sztywną pianę, łyżka po łyżce dodajemy też cukier. Gdy osiągniemy lśniącą pianę, dosypujemy także mąkę ziemniaczaną i szybko łączymy.
Przygotowujemy ciasto: na podpieczonym spodzie rozsypujemy porzeczki, a na wierzchu rozkładamy bezę. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy przez godzinę (z termoobiegiem). Gdy wierzch bezy będzie chrupiący, wyłączamy i studzimy całość przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.