Ogórki kanapkowe z curry to propozycja dla wszystkich, którzy mają ochotę na przetwory w mniej tradycyjnej wersji. Sos curry należy do waszych ulubionych? Dlaczego by nie przenieść podobnej kompozycji przypraw do ogórków! Sprawdźcie nasz przepis na pyszne ogórki w curry.
Składniki:
Na zalewę:
Ogórki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Ostrym nożem kroimy je w dość cienkie plastry (można je pokroić w okrągłe plasterki, ale także w długie plastry wzdłuż).
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej ocet spirytusowy, sól i cukier, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wtedy wsypujemy kurkumę oraz curry, wszystko dokładnie mieszamy.
Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy plasterki ogórków. Do każdego słoika wrzucamy także trochę ziaren gorczycy i po kilka ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, a potem mocno zakręcamy słoiki.
Słoiki z przetworami wstawiamy do dużego garnka (na spód można położyć ściereczkę) i wlewamy wodę do 2/3 ich wysokości. Całość doprowadzamy do wrzenia i od tego momentu, gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Potem wyjmujemy je z garnka i ustawiamy do góry dnem, aby całkowicie ostygły.
Ogórki w curry przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu. Po otwarciu słoiki wstawiamy do lodówki.