Ogórki w curry - przepis z charakterem

Zawsze przygotowujecie na zimę ogórki kiszone i konserwowe? Czas na małe urozmaicenie: zróbcie ogórki w curry! Ten przepis spodoba się wszystkim, którzy lubią wyraziste smaki i dobrze przyprawione dania.

Ogórki kanapkowe z curry to propozycja dla wszystkich, którzy mają ochotę na przetwory w mniej tradycyjnej wersji. Sos curry należy do waszych ulubionych? Dlaczego by nie przenieść podobnej kompozycji przypraw do ogórków! Sprawdźcie nasz przepis na pyszne ogórki w curry.

Ogórki w curry - przepis

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
  • 3 płaskie łyżeczki ziaren gorczycy,
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego,
  • kilkanaście ziaren pieprzu

Na zalewę:

  • 1,5 l wody,
  • 250 ml octu spirytusowego 10%,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2-3 łyżki soli,
  • 4 łyżeczki przyprawy curry,
  • 2 łyżki kurkumy
Zobacz wideo Przepis na krewetki z warzywami w sosie curry

Jak zrobić ogórki w curry?

Ogórki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Ostrym nożem kroimy je w dość cienkie plastry (można je pokroić w okrągłe plasterki, ale także w długie plastry wzdłuż). 

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej ocet spirytusowy, sól i cukier, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wtedy wsypujemy kurkumę oraz curry, wszystko dokładnie mieszamy.

Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy plasterki ogórków. Do każdego słoika wrzucamy także trochę ziaren gorczycy i po kilka ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, a potem mocno zakręcamy słoiki.

Słoiki z przetworami wstawiamy do dużego garnka (na spód można położyć ściereczkę) i wlewamy wodę do 2/3 ich wysokości. Całość doprowadzamy do wrzenia i od tego momentu, gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Potem wyjmujemy je z garnka i ustawiamy do góry dnem, aby całkowicie ostygły. 

Ogórki w curry przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu. Po otwarciu słoiki wstawiamy do lodówki.

Ogórki kanapkowe w curry - wskazówki

  • podobnie jak do kiszenia, najlepiej wybrać małe, jędrne i twarde ogórki,
  • im dłużej słoiki poczekają na otwarcie, tym bardziej naciągną smakiem curry - warto o tym pamiętać!,
  • jeśli chcemy, by smak ogórków był bardziej intensywny, możemy dodać trochę więcej przyprawy curry. Smak przetworów wzmocni także odrobina pasty curry dodana do zalewy.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.