Jedzenie do szkoły. Co zapakować dziecku do plecaka? Pomysły na przekąski w przerwie

Początek września to oczywiście powrót do szkoły. Każde dziecko spędza w niej kilka godzin dziennie. Co spakować mu na drugie śniadanie do tornistra? Mamy trzy pomysły fajniejsze niż kanapki.

Jakie drugie śniadanie zapakować dziecku do tornistra na cały dzień w szkole? Posiłki powinny być zdrowe, pożywne i nie zachęcać do kupowania słodyczy w szkolnym sklepiku. Mamy dla was trzy smaczne propozycje na przekąski.

Zamiast kanapek - pyszne wrapy

Wasze dzieciaki nie lubią kanapek i twierdzą, że to nuda? Zdecydowanie bardziej atrakcyjnym rozwiązaniem jest przygotowanie wrapów na zimno. Tego typu tortille są lubiane przez dzieci, a w cienkich plackach łatwo upchnąć moc warzyw.

Placki tortilla warto posmarować odrobiną keczupu lub majonezu (można przygotować zdrowszy sos z jogurtu i majonezu) i dopiero na nim ułożyć składniki. Doskonale sprawdzą się kawałki grillowanej lub smażonej piersi kurczaka (można wykorzystać mięso przygotowane na obiad) lub ryby, gotowana cieciorka lub ciecierzyca z zalewy, kawałki tofu lub po prostu plastry ulubionej szynki. Do tego dodajemy trochę mieszanki sałat, kawałki pomidora, ogórka i papryki, zawijamy szczelnie w tortillę i wkładamy do pojemniczka.

A może muffiny jajeczne?

Jeśli macie czas i ochotę przygotować coś nietypowego, zróbcie muffiny jajeczne ze szpinakiem i pieczarkami.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 3 spore pieczarki,
  • 1/4 średniej cukinii,
  • 2 garści świeżego szpinaku,
  • 40 g startego sera żółtego,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka rozkłócamy w sporej misce. Pieczarki i paprykę kroimy w drobną kostkę, cukinię oraz ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, liście szpinaku kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucamy do jajek i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zobacz wideo

Porcje masy wlewamy do silikonowych foremek i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez 15 minut, przed włożeniem do lunchboksu studzimy.

Gofry dobre też na zimno

Kto powiedział, że gofry można jeść tylko w domu i na deser? To dość pracochłonny pomysł, ale efekt jest rewelacyjny. Domowe gofry to zawsze lepszy pomysł niż kupione herbatniki czy biszkopty. Może uda się upiec je jeszcze wieczorem albo chociaż przygotować ciasto do zapieczenia rano?

Doskonałym dodatkiem do gofrów będzie jogurt, serek waniliowy i świeże owoce. W niektórych lunchboksach są zamykane przegródki, w których można umieścić porcję dżemu lub masła orzechowego. Całość powinny uzupełnić świeże owoce.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 100 ml oleju,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Potem powoli dodajemy żółtka, wlewamy mleko, olej i wodę, ciągle mieszając. Następnie dosypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie łączymy i zapiekamy w gofrownicy.

Więcej o: