Najlepsza do przepisu na zupę z dynię będzie dynia Hokkaido. Zupę można też przygotować z dyni olbrzymiej czy dyni piżmowej. Jednak Hokkaido jest najlepszą dynią, można dodać ją do zupy w całości, ze skórką!
Dynię myjemy, kroimy na pół. Bardzo dokładnie czyścimy z pestek i włókien. Kroimy dynię na mniejsze kawałki. Obieramy także ziemniaki i marchewki. Dobrze je czyścimy i kroimy w kostkę. Cebulę także obieramy i kroimy w kostkę również. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do garnka. Podlewamy je dwiema łyżkami oliwy. Krótko podsmażamy warzywa i zalewamy wszystko bulionem warzywnym.
Zagotowujemy warzywa w bulionie. Najlepiej pod przykryciem. Gotujemy wszystko aż do miękkości. Zazwyczaj warzywa robią się miękkie po około godzinie. Wszystko blendujemy na gładki krem. Doprawiamy zupę przyprawami. Wsypujemy sól i pieprz do smaku. Dosypujemy około pół łyżeczki mielonego imbiru, szczyptę cukru i pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
Zagotowujemy ponownie i zestawiamy z ognia. Do lekko przestudzonej zupy z dyni dodajemy do śmietankę kremówkę. Warto rozrzedzić w szklance ciepłej zupy porcję śmietanki i dopiero tak zaprawioną śmietankę dodać do zupy z dyni. Gotowe!