Zupa z dyni - przepis. Smak jesieni, który rządzi w każdym domu

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Już za chwilę spadną liście z drzew, zaczną się pluchy. Co wtedy? Kiedy przemarzniemy solidnie, warto zjeść coś na rozgrzewkę. Zupa z dyni będzie tu idealna. Przepis na zupę z dyni nie jest zbyt trudny. Koniecznie go wypróbujcie!

Zupa z dyni – przepis. Składniki:

  • 1 dynia (Hokkaido będzie tu najlepszym wyborem),
  • 1 litr bulionu warzywnego - warto przygotować go wcześniej, na przykład z tego przepisu:
  • 2-3 ziemniaki,
  • 2- 3 marchewki
  • 1 cebula,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier, mielony imbir,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 ml śmietanki kremówki.

Zupa z dyni – przepis. Przygotowanie:

Najlepsza do przepisu na zupę z dynię będzie dynia Hokkaido.  Zupę można też przygotować z dyni olbrzymiej czy dyni piżmowej. Jednak Hokkaido jest najlepszą dynią, można dodać ją do zupy w całości, ze skórką!

Dynię myjemy, kroimy na pół. Bardzo dokładnie czyścimy z pestek i włókien. Kroimy dynię na mniejsze kawałki. Obieramy także ziemniaki i marchewki. Dobrze je czyścimy i kroimy w kostkę. Cebulę także obieramy i kroimy w kostkę również. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do garnka. Podlewamy je dwiema łyżkami oliwy. Krótko podsmażamy warzywa i zalewamy wszystko bulionem warzywnym.

Zobacz wideo

Zagotowujemy warzywa w bulionie. Najlepiej pod przykryciem. Gotujemy wszystko aż do miękkości. Zazwyczaj warzywa robią się miękkie po około godzinie. Wszystko blendujemy na gładki krem. Doprawiamy zupę przyprawami. Wsypujemy sól i pieprz do smaku. Dosypujemy około pół łyżeczki mielonego imbiru, szczyptę cukru i pół łyżeczki gałki muszkatołowej.

Zagotowujemy ponownie i zestawiamy z ognia. Do lekko przestudzonej zupy z dyni dodajemy do śmietankę kremówkę. Warto rozrzedzić w szklance ciepłej zupy porcję śmietanki i dopiero tak zaprawioną śmietankę dodać do zupy z dyni. Gotowe!

Więcej o: