Jajecznica z grzybami. Obłędne śniadanie na 3 sposoby

Jajecznica z grzybami to jedno z naszych ulubionych jesiennych śniadań. Przyrządzamy ją na trzy sposoby, a wy? Poznajcie nasze wypróbowane przepisy na jajecznicę z grzybami.

Jajecznica z grzybami. Kurki najsmaczniejsze

Jajecznica z grzybami. Składniki:

  • 3 jajka,
  • 100 g kurek,
  • pół cebuli,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz.

Jajecznica z grzybami. Przygotowanie:

Pierwsza jajecznica z grzybami, która proponujemy to oczywiście jajecznica z kurkami. Wystarczy oczyścić kurki, podsmażyć je na łyżce masła wraz z drobno posiekaną cebulą i dodać jajka. Oczywiście nie możemy zapomnieć o soli i pieprzu do smaku. To najszybsza propozycja na jajecznicę z grzybami.

Jajecznica z grzybami i śmietaną

Jajecznica z grzybami. Składniki:

  • 50 g różnych leśnych grzybów,
  • 3 jajka,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz.

Jajecznica z grzybami. Przygotowanie:

Oczyszczone i przygotowane grzyby wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Dodajemy odrobinę wody i dusimy przez pięć minut. Solimy, pieprzymy i wbijamy na patelnię jajka. Gdy te zaczną się ścinać, dodajemy śmietanę. Gotowe! Taką jajecznicę z grzybami można serwować nawet z makaronem czy ryżem.

Zobacz wideo

Jajecznica z grzybami shitake

Jajecznica z grzybami. Składniki:

  • 50 g świeżych grzybów shitake,
  • łyżka masła,
  • 2 plasterki szynki,
  • 3 jajka,
  • garść szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Jajecznica z grzybami. Przygotowanie:

Grzyby shitake myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na rozgrzanym maśle. Gdy będą już miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Ponownie podsmażamy, aż szynka się zarumieni. Dodajemy jajka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy jajecznica z grzybami będzie miała naszą ulubioną konsystencję, zdejmujemy z patelni. Posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Więcej o: