Pierwsza jajecznica z grzybami, która proponujemy to oczywiście jajecznica z kurkami. Wystarczy oczyścić kurki, podsmażyć je na łyżce masła wraz z drobno posiekaną cebulą i dodać jajka. Oczywiście nie możemy zapomnieć o soli i pieprzu do smaku. To najszybsza propozycja na jajecznicę z grzybami.
Oczyszczone i przygotowane grzyby wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Dodajemy odrobinę wody i dusimy przez pięć minut. Solimy, pieprzymy i wbijamy na patelnię jajka. Gdy te zaczną się ścinać, dodajemy śmietanę. Gotowe! Taką jajecznicę z grzybami można serwować nawet z makaronem czy ryżem.
Grzyby shitake myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na rozgrzanym maśle. Gdy będą już miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Ponownie podsmażamy, aż szynka się zarumieni. Dodajemy jajka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy jajecznica z grzybami będzie miała naszą ulubioną konsystencję, zdejmujemy z patelni. Posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem.