Mokra gazeta do lodówki i po problemie. Ten sposób na brzydki zapach naprawdę działa

Brzydki zapach towarzyszy każdemu otwarciu lodówki? To czasem się zdarza. Wystarczą lekko nadpsute warzywa czy mięso. Produkty wyrzucimy, zapach zostaje na dłużej. Jest jednak na to świetny sposób.

Brzydki zapach w lodówce

Każdy dobrze to zna. Każdemu przydarzyło się to choć jeden raz. Brzydki zapach unoszący się w lodówce. Otwierasz drzwiczki i już przestajesz mieć ochoty na śniadanie czy poobiednią przekąskę. Ten nieprzyjemny zapach to wynik lekko nadpsutego jedzenia czy niedoczyszczonych półek. Chcesz go uniknąć w przyszłości? Pamiętaj, żeby czyścić lodówkę regularnie i nigdy nie zostawiać zepsutego jedzenia w lodówce.

Jeśli jednak tak się stało, nic strasznego się nie dzieje. Z tym nieprzyjemnym zapachem poradzisz sobie w prosty sposób.

To też cię zainteresuje:

Mokra gazeta rozwiązuje sprawę

Wsadź do lodówki mokrą gazetę. Nie żartujemy! Wystarczy zamoczyć papierową gazetę lub ewentualnie kilka listków papierowego ręcznika. To świetnie pochłania zapach. Najlepiej zwinąć gazetę w kulkę i pozostawić ją w lodówce na 15-20 godzin. Czas zależy od tego, jak bardzo lodówka jest zanieczyszczona.

Warto też ten zabieg powtarzać raz na jakiś czas. Wystarczy nawet raz na pół roku włożyć gazetę do lodówki i męczący zapach na pewno nie wróci!

Wiele osób poleca także sposób z wykorzystaniem zużytej torebki po herbacie. Co ważne, musi być to torebka po czarnej herbacie. Także wkładamy ją – na przykład na spodeczku – do lodówki. Działa podobnie jak mokra gazeta.

Zobacz wideo

Czystość lodówki najważniejsza

Pamiętajmy jednak, że należy dbać o czystość lodówki każdego dnia. Nie zostawiamy w niej nadpsutego jedzenia, a owoce i warzywa odpowiednio zabezpieczajmy. Warto wykorzystywać szklane pojemniki do przechowywania produktów.

Regularnie też myjmy wszystkie półki w lodówce. Możemy kupić do tego specjalny środek, możemy też przygotować mieszaninę z wody i octu. Taka mikstura ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.