Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki? Rozwiązanie jest proste. Wyjaśniamy

Sok z aronii to jeden z tych przetworów, po który z olbrzymią przyjemnością sięgamy zimą. Gdy mamy gorsze samopoczucie, poprawi nastrój. Gdy jesteśmy przeziębieni, wspomoże proces dochodzenia do siebie. Ale jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki? Sprawdzamy.

Co zrobić z aronii? Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki?

Co zrobić z aronii? Możemy przygotować nalewki, kompoty czy dżemy. Jednak najsmaczniejszy będzie oczywiście sok z aronii. Należy jednak pamiętać, że aronia bywa cierpka. Jest na to jednak sposób! Aby pozbyć się cierpkość aronii, należy zamrozić owoce. Wystarczy kilka dni w zamrażalniku, a nasza aronia pozbędzie się cierpkiego posmaku!

Pozostaje już tylko przyrządzenie soku z aronii. Opcje mamy dwie - sok z aronii z sokownika i sok z aronii bez sokownika. Oba sposoby są niezwykle łatwe. Oba zakładają lekkie dosłodzenie aronii. Ilość cukru zależy wyłącznie od naszych preferencji.

Zobacz wideo

Co zrobić z aronii? Jak zrobić sok z aronii w sokowniku?

Owoce myjemy, mrozimy. Po kilku dniach umieszczamy je w górnej części sokownika i zasypujemy cukrem. Do dolnej części wlewamy wodę. Sokownik stawiamy na niewielkim ogniu. Sok będzie spływał do środkowej części urządzenia. Stąd przelewamy go do butelek i pasteryzujemy. W tym celu możemy wykorzystać na przykład te wskazówki: 

Co zrobić z aronii? Jak zrobić sok z aronii bez sokownika?

Jeśli nie mamy sokownika, też możemy przyrządzić sok z aronii. Zamrożoną aronię wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Owoce oddadzą sok. Po tym czasie przelewamy sok przez sito. To moment, kiedy należy sok z aronii dosłodzić. Oczywiście następnie pasteryzujemy nasze butelki z sokiem z aronii.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.