Banany to pyszne i zdrowe owoce, które są dostępne przez cały rok. Warto wiedzieć, że ich skórki można wykorzystać na kilka różnych sposobów! Przydadzą się m.in. miłośnikom kwiatów i... osobom lubiącym kulinarne eksperymenty. Co zrobić ze skórką od banana?
Na początek coś dla wszystkich, którzy lubią niecodzienne dania. Skórkę od banana można zjeść - jakiś czasu temu przepis na szarpaną bananinę, zamiennik szarpanej wieprzowiny, podbił internet. Przepis na to danie podawaliśmy znajdziecie w naszej bazie:
Skórkę od banana można umieścić w wodzie, a następnie wykorzystać ją do podlania kwiatów. W skórce znajduje się dużo witamin i składników mineralnych (m.in. wapń, potas i fosfor, azot, magnes i kwas krzemowy). Docenią ją np. posiadacze drzewka awokado. Skórkę od banana można ususzyć i pokruszoną nawozić ziemię w ogrodzie lub w doniczkach.
Miłośnicy roślin docenią również skórki od banana za właściwości chroniące przed szkodnikami. Kawałki świeżej lub ususzonej skórki od banana należy rozsypać u podstawy rośliny i lekko przysypać je ziemią. Mszyce będą się trzymać z daleka.
Drzazga w palcu? Skaleczenie? Ukąszenie komara? Weź skórkę od banana i przetrzyj uszkodzoną skórę (wewnętrzną częścią skórki). Dzięki temu rozmiękczysz tkankę i łatwiej będzie usunąć drzazgę. Ponadto skórka przyspieszy gojenie ran i zmniejszy swędzenie ukąszenia.
Skórka od banana przyda się posiadaczom skórzanych butów. Wystarczy kawałek, by wypolerować i zabezpieczyć buty. Skórka pomoże także doczyścić srebro - jest niezastąpiona przy czyszczeniu sztućców czy zastawy z elementami srebra. Rzeczy będą błyszczeć!