Zapiekanka to rewelacyjne danie dla osób zabieganych. Można przygotować ją szybko, włożyć do piekarnika i czekać, aż będzie gotowa. Poniżej przedstawiamy dwa proste przepisy, które będą idealne nawet dla początkujących kucharzy.
Zobacz wideo Meksykańskie mac'n'cheese z serem
Zapiekanka z mięsa mielonego - gorące danie na chłodne dni
W okresie jesienno-zimowym poszukujemy konkretnych smaków, które dodadzą nam sił i zapewnią energię pomimo niesprzyjającej aury za oknem. Szukasz pomysłu na obiad, który z powodzeniem wystarczy na dwa dni? Sprawdź dwa proste przepisy w kategorii:
- Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym,
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - klasyka na talerzu
Mięso mielone w towarzystwie ziemniaków to typowe polskie smaki. To klasyczne połączenie do dzisiaj ma wielu zwolenników. Szukasz tradycyjnego pomysłu na obiad? Sprawdź przepis poniżej.
Lista składników:
- mięso mielone z szynki - pół kg,
- ziemniaki - 10 sztuk,
- cebula - 2 sztuki,
- mieszanka warzyw - 25 dag,
- przecier pomidorowy - pół szklanki,
- śmietana 18 proc. - 1 szklanka,
- jajka - 2 sztuki,
- ser żółty - 20 dag,
- zioła prowansalskie - 1 łyżka,
- przyprawa do ziemniaków - 1 łyżka,
- masło - 1 łyżka,
- ostra papryka - pół łyżeczki,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj na półtwardo, a następnie podziel na grubsze plastry.
- W kolejnym kroku obierz cebulę, podziel i pokrój w kostkę, podsmaż i dodaj mięso, gdy się zarumieni dodaj mieszankę warzyw oraz przecier pomidorowy.
- Całość dopraw przyprawami i smaż do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
- Naczynie żaroodporne posmaruj wewnątrz masłem, na dnie ułóż ziemniaki, następnie warstwę mięsa i na koniec znów ziemniaki.
- Po wierzchu posyp trochę przyprawy do ziemniaków.
- Następnie wymieszaj śmietanę i jajka oraz starty żółty ser.
- Tak przygotowaną zapiekankę należy doprawić solą, pieprzem oraz papryką.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy zapiekankę przez około 40 minut.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - pomysł na szybki obiad
To zdecydowanie szybsza wersja, która sprawdzi się w każdym zabieganym domu. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym z powodzeniem wystarczy na dwa dni i można ją jeszcze zabrać do pracy.
Lista składników:
- makaron penne - 50 dag,
- ser żółty - 20 dag,
- jajko - 1 sztuka,
- mięso wieprzowe - 40 dag,
- cebula - 1 sztuka,
- czosnek - 4 ząbki,
- puszka pomidorów - 1 sztuka,
- słodka papryka - 1 łyżeczka,
- ostra papryka - pół łyżeczki,
- pieprz, bazylia, sól.
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente.
- Ser ścieramy na dużych oczkach.
- Rozgrzewamy olej na patelni, następnie podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy.
- Do zarumienionego mięsa dodajemy pomidory z puszki i przyprawy i całość jeszcze raz podsmażamy.
- Na ostatnim etapie dodajemy makaron z połową startego sera, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzchu posypujemy drugą część startego żółtego sera.
- Zapiekankę pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.