Zapiekanka z mięsem mielonym. Kulinarna klasyka w dwóch przepisach - z ziemniakami lub makaronem

Zapiekanka z mięsem mielonym to rewelacyjny sposób na smaczny i szybki obiad - w sam raz na początek nowego tygodnia. Sprawdź dwa przepisy na zapiekankę z mięsem mielonym, którą pokocha cała rodzina.

Zapiekanka to rewelacyjne danie dla osób zabieganych. Można przygotować ją szybko, włożyć do piekarnika i czekać, aż będzie gotowa. Poniżej przedstawiamy dwa proste przepisy, które będą idealne nawet dla początkujących kucharzy.

Zobacz wideo Meksykańskie mac'n'cheese z serem

Zapiekanka z mięsa mielonego - gorące danie na chłodne dni  

W okresie jesienno-zimowym poszukujemy konkretnych smaków, które dodadzą nam sił i zapewnią energię pomimo niesprzyjającej aury za oknem. Szukasz pomysłu na obiad, który z powodzeniem wystarczy na dwa dni? Sprawdź dwa proste przepisy w kategorii: 

  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym,
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - klasyka na talerzu 

Mięso mielone w towarzystwie ziemniaków to typowe polskie smaki. To klasyczne połączenie do dzisiaj ma wielu zwolenników. Szukasz tradycyjnego pomysłu na obiad? Sprawdź przepis poniżej. 

Lista składników:  

  • mięso mielone z szynki - pół kg,
  • ziemniaki - 10 sztuk,
  • cebula - 2 sztuki,
  • mieszanka warzyw - 25 dag,
  • przecier pomidorowy - pół szklanki,
  • śmietana 18 proc. - 1 szklanka,
  • jajka - 2 sztuki,
  • ser żółty - 20 dag,
  • zioła prowansalskie - 1 łyżka,
  • przyprawa do ziemniaków - 1 łyżka,
  • masło - 1 łyżka,
  • ostra papryka - pół łyżeczki,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj na półtwardo, a następnie podziel na grubsze plastry.
  • W kolejnym kroku obierz cebulę, podziel i pokrój w kostkę, podsmaż i dodaj mięso, gdy się zarumieni dodaj mieszankę warzyw oraz przecier pomidorowy. 
  • Całość dopraw przyprawami i smaż do momentu, aż warzywa staną się miękkie. 
  • Naczynie żaroodporne posmaruj wewnątrz masłem, na dnie ułóż ziemniaki, następnie warstwę mięsa i na koniec znów ziemniaki.
  • Po wierzchu posyp trochę przyprawy do ziemniaków. 
  • Następnie wymieszaj śmietanę i jajka oraz starty żółty ser.  
  • Tak przygotowaną zapiekankę należy doprawić solą, pieprzem oraz papryką. 
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy zapiekankę przez około 40 minut.  

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - pomysł na szybki obiad 

To zdecydowanie szybsza wersja, która sprawdzi się w każdym zabieganym domu. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym z powodzeniem wystarczy na dwa dni i można ją jeszcze zabrać do pracy. 

Lista składników: 

  • makaron penne - 50 dag,
  • ser żółty - 20 dag,
  • jajko - 1 sztuka,
  • mięso wieprzowe - 40 dag,
  • cebula - 1 sztuka,
  • czosnek - 4 ząbki, 
  • puszka pomidorów - 1 sztuka, 
  • słodka papryka - 1 łyżeczka,
  • ostra papryka - pół łyżeczki,
  • pieprz, bazylia, sól.

Przygotowanie: 

  • Makaron gotujemy al dente. 
  • Ser ścieramy na dużych oczkach. 
  • Rozgrzewamy olej na patelni, następnie podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy. 
  • Do zarumienionego mięsa dodajemy pomidory z puszki i przyprawy i całość jeszcze raz podsmażamy. 
  • Na ostatnim etapie dodajemy makaron z połową startego sera, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Na wierzchu posypujemy drugą część startego żółtego sera. 
  • Zapiekankę pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA