Zupa kalafiorowa jak u babci. Przepis jest prosty, ale kluczowy trik z patelnią

Kalafior to bardzo niepozorne warzywo. Możemy go jeść z zasmażką, możemy w zapiekankach, a nawet na surowo. Dziś proponujemy rozgrzewającą zupę kalafiorową. Jedna wskazówka zmieni wasze podejście do gotowania zup. Zaczynamy?

Zupa kalafiorowa. Przepis

Zupa kalafiorowa. Składniki:

  • 1 duży kalafior, ewentualnie duże opakowanie mrożonych różyczek,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • pół pora,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • 1 kg ziemniaków,
  • pietruszka,
  • śmietana 18 proc.,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz.

Zupa kalafiorowa. Przygotowanie:

Zupa kalafiorowa będzie jeszcze lepsza niż zwykle, jeśli przesmażycie wszystkie warzywa przed gotowaniem. Ten prosty trik sprawi, że bulion warzywny będzie jeszcze bardziej aromatyczny i po prostu smaczniejszy. Możecie tę wskazówkę wykorzystywać przy przygotowywania także innych zup, nie tylko przy gotowaniu zupy kalafiorowej.

Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Możemy ewentualnie podsmażyć warzywa na maśle. Wszystkie warzywa, czyli marchewki, pietruszkę, selera dokładnie myjemy i obieramy. Ścieramy warzywa na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w bardzo cienkie talarki. Dodajemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez kilkanaście minut. Pamiętajmy, aby cały czas mieszać warzywa. Możemy też dolewać co jakiś czas parę kropli oliwy. Gdy warzywa zmiękną, zalewamy wszystko wodą. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie.

W międzyczasie obieramy z liści kalafiora. Kroimy go na mniejsze kawałki, wycinamy różyczki. Dodajemy do zupy. Obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę. Dodajemy je w ostatniej kolejności. Wraz z kalafiorem i ziemniakami zupa kalafiora powinna gotować się jeszcze około 25 minut. Gdy ziemniaki zmiękną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zaprawiamy zupę śmietaną. Serwujemy gorącą z posiekaną pietruszką. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.