Zupa kalafiorowa będzie jeszcze lepsza niż zwykle, jeśli przesmażycie wszystkie warzywa przed gotowaniem. Ten prosty trik sprawi, że bulion warzywny będzie jeszcze bardziej aromatyczny i po prostu smaczniejszy. Możecie tę wskazówkę wykorzystywać przy przygotowywania także innych zup, nie tylko przy gotowaniu zupy kalafiorowej.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Możemy ewentualnie podsmażyć warzywa na maśle. Wszystkie warzywa, czyli marchewki, pietruszkę, selera dokładnie myjemy i obieramy. Ścieramy warzywa na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w bardzo cienkie talarki. Dodajemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez kilkanaście minut. Pamiętajmy, aby cały czas mieszać warzywa. Możemy też dolewać co jakiś czas parę kropli oliwy. Gdy warzywa zmiękną, zalewamy wszystko wodą. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie.
W międzyczasie obieramy z liści kalafiora. Kroimy go na mniejsze kawałki, wycinamy różyczki. Dodajemy do zupy. Obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę. Dodajemy je w ostatniej kolejności. Wraz z kalafiorem i ziemniakami zupa kalafiora powinna gotować się jeszcze około 25 minut. Gdy ziemniaki zmiękną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zaprawiamy zupę śmietaną. Serwujemy gorącą z posiekaną pietruszką. Smacznego!