Na obiad pora?
Nie masz pomysłu na obiad? Na dodatek masz zaledwie chwilę, aby przygotować pyszny obiad, który zjedzą też dzieci? Proponujemy błyskawiczną w przygotowaniu potrawkę z kurczaka. Pamiętaj, aby wyjąć z zamrażalnika dzień wcześniej piersi z kurczaka. Tak, tak, my też mamy je pomrożone na czarną godzinę!
Olej wylej na patelnię. Rozgrzej go porządnie, a w międzyczasie pokrój piersi z kurczaka w drobną kostkę. Mięso wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż ze wszystkich stron. Piersi z kurczaka powinny być rumiane. Gdy będą miały złoty kolor, przełóż je do głębokiego garnka i dołóż marchewkę z groszkiem. Zalej wszystko wodą, tak by przykryte były wszystkie składniki.
Dopraw wszystko do smaku solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Jeśli lubisz, dodaj przyprawę do kurczaka. Ale nie jest to obowiązkowa pozycja. Podane przez nas przyprawy w przepisie na potrawkę z kurczaka, są dość podstawowe. Na pewno masz je w kuchennej szafce. Jeśli jednak lubisz eksperymentować, możesz dodać także zioła – na przykład oregano, zioła prowansalskie czy lubczyk.
Wszystko gotuj razem przez mniej więcej 10-15 minut. Po tym czasie zapraw potrawkę z kurczaka mąką. Gotowe! Danie możesz serwować z ryżem, z makaronem, do pieczywa czy ziemniaków.