Grzyby namocz w niewielkie ilości wody. To właśnie one są kluczowym dodatkiem do barszczu ukraińskiego, o którym często zapominamy. Świetnie podkręcają smak! Przygotowanie barszczu ukraińskiego rozpoczynamy od zagotowania osolonej wody wraz z mięsem wieprzowym. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy przez około godzinę. Mięso powinno być zupełnie miękkie.
Po mniej więcej 40 minutach gotowania mięsa dodaj obrane i pokrojone w kostkę buraki oraz ziemniaki. Dodaj też marchewkę i pietruszkę. Te jednak dodaj w całości. Do garnka w dalszej kolejności dodaj poszatkowaną kapustę. Odcedź grzyby, jeśli dasz radę pokroić je na mniejsze kawałki, zrób to. Ale nie jest to konieczne. Możesz dodać je do zupy w całości. Gdy marchewka i pietruszka zmiękną, wyjmij i pokrój w plasterki lub słupki. Dodaj je ponownie do garnka.
Posiekaj drobno cebulę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmaż na maśle. Dodaj do zupy, a następnie wlej do garnka przecier pomidorowy oraz ocet. Wyłów mięso i obierz je z żeberek. Mąkę połącz z odrobiną chłodnej wody i zapraw tą mieszanką zupę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ewentualnie możesz podkręcić smak odrobiną octu.