Barszcz ukraiński. Jak zrobić idealny? Jeden dodatek jest kluczowy i poprawia smak

Barszcz ukraiński naprawdę pochodzi z Ukrainy. Wspominamy o tym, bo nazwy dań czasem przekłamują rzeczywistość. Przykładem mogą być choćby pierogi ruskie, które nie mają nic wspólnego z naszym wschodnim sąsiadem. Barszcz ukraiński to prawdziwa duma Ukraińców. Nic dziwnego! Smakuje wybornie, a jak rozgrzewa!

Barszcz ukraiński – przepis

Barszcz ukraiński. Składniki:

  • 250 g mięsa wieprzowego – na przykład żeberek,
  • 250 g buraków,
  • 250 g ziemniaków,
  • 3-4 suszone grzyby,
  • ćwiartka lub połówka białej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 1,5 litra wody,
  • łyżka octu,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • łyżka cukru,
  • sól i pieprz.

Barszcz ukraiński. Przygotowanie:

Grzyby namocz w niewielkie ilości wody. To właśnie one są kluczowym dodatkiem do barszczu ukraińskiego, o którym często zapominamy. Świetnie podkręcają smak! Przygotowanie barszczu ukraińskiego rozpoczynamy od zagotowania osolonej wody wraz z mięsem wieprzowym. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy przez około godzinę. Mięso powinno być zupełnie miękkie.

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Po mniej więcej 40 minutach gotowania mięsa dodaj obrane i pokrojone w kostkę buraki oraz ziemniaki. Dodaj też marchewkę i pietruszkę. Te jednak dodaj w całości. Do garnka w dalszej kolejności dodaj poszatkowaną kapustę. Odcedź grzyby, jeśli dasz radę pokroić je na mniejsze kawałki, zrób to. Ale nie jest to konieczne. Możesz dodać je do zupy w całości. Gdy marchewka i pietruszka zmiękną, wyjmij i pokrój w plasterki lub słupki. Dodaj je ponownie do garnka.

Posiekaj drobno cebulę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmaż na maśle. Dodaj do zupy, a następnie wlej do garnka przecier pomidorowy oraz ocet. Wyłów mięso i obierz je z żeberek. Mąkę połącz z odrobiną chłodnej wody i zapraw tą mieszanką zupę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ewentualnie możesz podkręcić smak odrobiną octu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA