Sernik z brzoskwiniami z syropu. Ewa Wachowicz podaje przepis krok po kroku

Kiedy nadchodzi jesień, nie robimy już ciast owocowych. Wykorzystujemy dary jesieni - śliwki, dynie. Ale coraz częściej i chętniej sięgamy po sprawdzone przepisy na klasyczne ciasta. Proponujemy doskonały przepis na sernik z brzoskwiniami z syropu Ewy Wachowicz. Znana krytyczka kulinarna oraz jurorka programów kulinarnych podzieliła się nim na swoim blogu.

Sernik z brzoskwiniami z syropu. Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 1 jajko.

Sernik z brzoskwiniami z syropu. Składniki na masę serową:

  • pół kilograma sera białego,
  • 100 g masła,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 puszka brzoskwiń.
  • Sernik z brzoskwiniami z syropu. Składniki na pianę:
  • 3 białka,
  • szczypta soli,
  • ¾ szklanki cukru.
Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Sernik z brzoskwiniami z syropu. Przygotowanie:

Na blogu ewawachowicz.pl znaleźliśmy doskonały przepis na sernik z brzoskwiniami z syropu. Ewa Wachowicz tłumaczy krok po kroku, co zrobić, aby ciasto wyszło wybornie.

Zaczynamy oczywiście od przesiania mąki. Dodajemy do niej cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Wbijamy jedno jajko i nożem zagniatamy ciasto. Kroimy przy tym masło na drobniejsze kawałeczki. Zagniatamy ciasto ręcznie, ewentualnie za pomocą robota kuchennego.

¼ ciasta przekładamy na talerzyk lub do woreczka i wstawiamy do zamrażarki. Większą część rozwałkowujemy i przekładamy na blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pieczemy około 12 minut lub do momentu gdy ciasto będzie miało złoty kolor.

A może klasyczna karpatka? 

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka. Białka zostawiamy na później. Delikatnie przekładamy do masy też ser – najlepiej twarogowy, z wiaderka. Wsypujemy budyń i miksujemy. Masę przekładamy na podpieczony spód. Układamy na wierzchu brzoskwinie z puszki. Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Przekładamy na brzoskwinie. Na wierzchu ścieramy na tarce o grubych oczkach resztę zmrożonego ciasta. Pieczemy sernik z brzoskwiniami z syropu przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia w piekarniku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.