Na blogu ewawachowicz.pl znaleźliśmy doskonały przepis na sernik z brzoskwiniami z syropu. Ewa Wachowicz tłumaczy krok po kroku, co zrobić, aby ciasto wyszło wybornie.
Zaczynamy oczywiście od przesiania mąki. Dodajemy do niej cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Wbijamy jedno jajko i nożem zagniatamy ciasto. Kroimy przy tym masło na drobniejsze kawałeczki. Zagniatamy ciasto ręcznie, ewentualnie za pomocą robota kuchennego.
¼ ciasta przekładamy na talerzyk lub do woreczka i wstawiamy do zamrażarki. Większą część rozwałkowujemy i przekładamy na blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pieczemy około 12 minut lub do momentu gdy ciasto będzie miało złoty kolor.
A może klasyczna karpatka?
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka. Białka zostawiamy na później. Delikatnie przekładamy do masy też ser – najlepiej twarogowy, z wiaderka. Wsypujemy budyń i miksujemy. Masę przekładamy na podpieczony spód. Układamy na wierzchu brzoskwinie z puszki. Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Przekładamy na brzoskwinie. Na wierzchu ścieramy na tarce o grubych oczkach resztę zmrożonego ciasta. Pieczemy sernik z brzoskwiniami z syropu przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia w piekarniku.