Sina obwódka wokół żółtka - skąd się bierze? Czy można ją jeść? Wyjaśniamy

Gotowane jajka pojawiają się w większości polskich domów. Podajemy je na śniadanie, do kanapki, sałatki czy jako faszerowane przystawki. Zauważyliście, że czasem na żółtku pojawia się sina obwódka? Czy jest się czym martwić?

Więcej kulinarnych wskazówek znajdziecie na Gazeta.pl.

Sina obwódka na żółtku - skąd się bierze?

Jeśli chodzi o jajka, to nad tymi na miękko pochylamy się najbardziej. 15 sekund w jedną lub drugą stronę i całość będzie albo zbyt zbita, albo zbyt płynna. O tym, jak ugotować idealne jajko na miękko pisaliśmy w osobnym artykule:

Jajka na twardo za to traktujemy nieco po macoszemu. Czasem gotujemy ja naprawdę długo, no bo co się może stać - po prostu będą ciut bardziej zbite. Okazuje się, że właśnie zbyt długie gotowanie wpływa na to, że wokół żółtka pojawia się sina obwódka. Wielu osób ten fakt nie zraża i jedzą takie jajko bez obaw. Jednak z pewnością spora część domowych kucharzy poświęciła przynajmniej ułamek sekundy na to, by zastanowić się, skąd się ona bierze i czy takie jajko można spokojnie jeść.

Skąd się bierze sina obwódka na żółtkach?Skąd się bierze sina obwódka na żółtkach? shutterstock / Emily Li

Przychodzimy z odpowiedzią. Jak już wspominaliśmy, sina obwódka żółtka pojawia się w wyniku zbyt długiego gotowania. Co konkretnie dzieje się pod skorupką w tym czasie? To efekt reakcji pomiędzy żelazem, które znajduje się w żółtku i siarki z białka. Oba te związki w trakcie obróbki cieplnej jajka łączą się, tworząc siarczek żelaza. Ten charakteryzuje się właśnie sino-zielonym kolorem.

Zobacz wideo Czy te jajka są świeże? Przetestuj je!

Czy żółtko z siną obwódką nadaje się do jedzenia?

Takie jajko można jeść. Należy jednak przyznać, że zbyt długo gotowane nieco traci na jakości - podobnie jak wszystkie inne produkty, które poddajemy długiej obróbce cieplnej - ma mniej składników odżywczych. Dodatkowo jest bardziej twarde, może być wręcz lekko gumowate. Trzeba tez wspomnieć o tym, że zyskuje ono na... ciężkostrawności. Jeśli więc zależy wam na najlepszym jajku na twardo, lepiej pilnować czasu gotowania.

Ile gotować jajko na twardo?

Szkół jest kilka. O jednym ze sposobów pisaliśmy w osobnym artykule:

Popularną metodą jest włożenie jajka do zimnej wody, zagotowanie jej i wyłączenie palnika. Następnie jajo pozostawiamy we wrzątku przez 12 minut. Po tym czasie będzie idealnie zrobione i bez sinej obwódki. Kolejny plus jest taki, że nawet jeśli zapomnimy o tym, że gotowaliśmy jajko, nic się mu nie stanie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.