Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na Gazeta.pl.
Co najlepiej smakuje do kawy? Oczywiście domowe ciasto. Samodzielne przygotowanie pysznych wypieków wcale nie musi być trudnym zadaniem. Mamy dziś dla was trzy propozycje przepisów na desery, które zawsze się udają. Sprawdźcie sami.
Składniki:
Na ciasto:
Na krem:
Przygotowujemy ciasto. Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w garnuszku, odstawiamy do wystudzenia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dolewamy mleko, jajka z masłem, a potem wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu ciasto studzimy.
Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem i z cukrem, na koniec powoli dodajemy do niej mascarpone i mieszamy na gładką masę. Czekoladę ścieramy na tarce o największych oczkach i mieszamy łyżką z kremem.
Przygotowujemy kopiec kreta: Z upieczonego ciasta ścinamy około 3 cm wierzchu. Następnie łyżeczką wydrążamy ciasto, zostawiając brzegi po około 0,5-1 cm i dno około 1 cm. Układamy na nim banany, a na to wykładamy krem. Następnie obsypujemy je pokruszonym ciastem czekoladowym i wstawiamy do lodówki na całą noc. Podajemy schłodzone.
Składniki:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wrzucamy też kawałki schłodzonego masła. Łączymy je, siekając nożem lub szczypiąc palcami. Wbijamy jajka i mieszamy składniki dłońmi. Zagniatamy kulę ciasta, dzielimy ją na dwie części (3/4 i 1/4 całości), zawijamy w folię spożywczą i większą z nich wkładamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika na 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Blachę o wymiarach 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy na niej spód. Na nim rozsmarowujemy dżem. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o dużych oczkach prostu na warstwę dżemu. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, pieczemy przez 30-35 minut. Po upieczemy schładzamy i posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier, mieszamy. W drugiej łączymy jajka, olej i mleko, również mieszamy. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi, miksujemy je na masę bez grudek. Potem połowę masy przelewamy do używanej wcześniej miski.
Do jednej miski wsypujemy kawę i kakao, miksujemy. Do drugiej dodajemy cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii i także miksujemy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy naprzemiennie warstwy jasnego i ciemnego ciasta, aż do końca. Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pierzemy przez około 30-35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu obsypujemy ciasto cukrem pudrem. Wystudzone ciasto podajemy pokrojone w plastry.