Pierniczki dla kulinarnych nowicjuszy. Co robić, żeby nie wyszły zbyt twarde lub zbyt kruche?

Jak przygotować pierniczki, by nie wyszły za twarde? Co zrobić, aby nie były zbyt kruche? Mamy kilka wskazówek dla wszystkich, którzy obawiają się, że ciasteczka nie wyjdą. Sprawdźcie!

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Kolorowe, pachnące pierniczki to pyszna przekąska, ale także piękna ozdoba choinki. Planujecie zrobić je po raz pierwszy? Świetnie! Samo przygotowanie ich to dobra zabawa, ale wiemy, że niektóre obawy trochę ją psują. Bo co jeśli pierniczki wyjdą za twarde? Albo od razu będą się łamać? Mamy dla was prosty przepis i kilka wskazówek, co robić.

Zobacz wideo

Pierniczki - przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 jajka,
  • 200 g cukru pudru,
  • 8 łyżek miodu,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • woda

Jak zrobić pierniczki?

W garnuszku rozpuszczamy miód i masło, podgrzewamy, mieszając, aby się nie przypaliło. Odstawiamy do wystudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę, cynamon, przyprawę do piernika, i cukier, mieszamy. Wbijamy jajka i wlewamy wystudzone masło z miodem. Wszystko mieszamy dłońmi - powinno powstać zwarte, dające się wałkować ciasto. Jeśli jest za gęste, dodajemy trochę wody. 

Blat podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy z niego różne kształty foremkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka. Pieczemy je w 160-170 st. C przez około 15 minut. 

Po upieczeniu studzimy je i dekorujemy wedle uznania.

Pierniczki - wskazówki

  • Zamiast prawdziwego miodu, użyj tego sztucznego. Dzięki temu pierniczki wyjdą miękkie.
  • Nie rozwałkowuj ciasta bardzo cienko. Cieniutkie pierniczki w piekarniku wyschną, będą bardzo twarde i suche.
  • Pilnuj czasu i temperatury pieczenia. Nie podkręcaj grzałki, a jeśli zauważysz, że ciasteczka się przypalają, skróć czas pieczenia lub obniż temperaturę. Trzeba być czujnym - jeśli zrobisz jedną partię grubszych ciastek, a drugą cieńszych, to czas pieczenia też powinien być różny.
  • Upieczone pierniczki schowaj do blaszanego pudełka i włóż do niego kawałki jabłek. Dzięki temu twardsze pierniczki od razu zmiękną!
  • Podobnie jak kawałki jabłek zadziałają plasterki cytryny. Sprawdzaj tylko, czy owoce nie pleśnieją! 
  • Jeśli chcesz, by pierniczki były miękkie od razu po upieczeniu, zrób ciasto jednego dnia, schowaj na całą noc do lodówki i upiecz dopiero w następnym dniu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.