Pierniczki z miodem - prosty przepis na świąteczne ciasteczka. Wychodzą każdemu

Święta Bożego Narodzenia nie mogą istnieć bez pierniczków. Aromat tych ciasteczek natychmiast uruchamia świąteczną atmosferę a ich ozdabianie to najprzyjemniejsza część przedświątecznych przygotowań. Przepis na pierniczki z miodem jest banalny, na pewno wyjdą cudownie chrupiące.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Pieczenie pysznych, chrupiących ciasteczek z miodem to tradycja w niemal każdym domu uwielbiana nie tylko przez dzieci. Szukasz sprawdzonego przepisu na kruche pierniczki z miodem? Mamy dla ciebie taki, który zawsze wychodzi i zajmuje naprawdę mało czasu.

Biały barszcz grzybowyBarszcz biały wigilijny - przepis na wyjątkowe danie. Jeden dodatek gwarantuje głęboki smak

Pierniczki z miodem - przepis:

Przygotuj następujące produkty:

  • ok. 250 g miodu (powinien być płynny, nieskrystalizowany)
  • ok. 400 g pszennej mąki (najlepiej sprawdzają się mąki o niskim typie, np 450)
  • 130 g miękkiego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • płaska łyżeczka sody
  • aromat pomarańczowy

Pierniczki z miodem - sposób wykonania:

  1. Zacznij od podgrzania masła i miodu. W małym garnuszku umieść masło, wlej miód i dodaj przyprawy. Całość podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Dokładnie zamieszaj, zdejmij garnuszek z ognia i zostaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Przygotuj sporą miskę. Wsyp do niej przesianą mąkę i dodaj łyżeczkę sody. Delikatnie wlej rozpuszczone masło z miodem. Zacznij wyrabiać ciasto. 
  3. Kiedy uzyskasz już gładką masę, uformuj z ciasta kulę, przykryj ja folią spożywczą i odłóż na godzinę do schłodzenia.
  4. Po upływie godziny wyłóż ciasto na stolnicę, podziel na części i  energicznie wałkuj na  cienkie placki o grubości ok. 2 mm. Z ciasta wycinaj wybrane kształty ciasteczek. Jeśli chcesz zawiesić pierniczki na choince, w każdym z nich zrób dziurkę za pomocą wykałaczki.
  5. Pierniczki piecz w piekarniku nagrzanym  do 170 stopni przez ok. 12 minut. Uważaj na czas pieczenia - jeśli twoje pierniczki będą piec się zbyt długo, mogą zrobić się gorzkie.

Śledzie świątecznePomysł na śledzie: garść podpowiedzi, jak przygotować śledzie na Boże Narodzenie

Upieczone pierniczki udekoruj kolorowymi lukrami i ciesz się świetną zabawą. Twoje ciasteczka będą nie tylko świątecznym smakołykiem, ale także piękną ozdobą choinki i wigilijnego stołu.

Zobacz wideo
Więcej o: