Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Pieczenie pysznych, chrupiących ciasteczek z miodem to tradycja w niemal każdym domu uwielbiana nie tylko przez dzieci. Szukasz sprawdzonego przepisu na kruche pierniczki z miodem? Mamy dla ciebie taki, który zawsze wychodzi i zajmuje naprawdę mało czasu.
Pierniczki z miodem - przepis:
Przygotuj następujące produkty:
- ok. 250 g miodu (powinien być płynny, nieskrystalizowany)
- ok. 400 g pszennej mąki (najlepiej sprawdzają się mąki o niskim typie, np 450)
- 130 g miękkiego masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- płaska łyżeczka sody
- aromat pomarańczowy
Pierniczki z miodem - sposób wykonania:
- Zacznij od podgrzania masła i miodu. W małym garnuszku umieść masło, wlej miód i dodaj przyprawy. Całość podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Dokładnie zamieszaj, zdejmij garnuszek z ognia i zostaw do lekkiego przestudzenia.
- Przygotuj sporą miskę. Wsyp do niej przesianą mąkę i dodaj łyżeczkę sody. Delikatnie wlej rozpuszczone masło z miodem. Zacznij wyrabiać ciasto.
- Kiedy uzyskasz już gładką masę, uformuj z ciasta kulę, przykryj ja folią spożywczą i odłóż na godzinę do schłodzenia.
- Po upływie godziny wyłóż ciasto na stolnicę, podziel na części i energicznie wałkuj na cienkie placki o grubości ok. 2 mm. Z ciasta wycinaj wybrane kształty ciasteczek. Jeśli chcesz zawiesić pierniczki na choince, w każdym z nich zrób dziurkę za pomocą wykałaczki.
- Pierniczki piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 12 minut. Uważaj na czas pieczenia - jeśli twoje pierniczki będą piec się zbyt długo, mogą zrobić się gorzkie.
Upieczone pierniczki udekoruj kolorowymi lukrami i ciesz się świetną zabawą. Twoje ciasteczka będą nie tylko świątecznym smakołykiem, ale także piękną ozdobą choinki i wigilijnego stołu.