Barszcz biały wigilijny - przepis na wyjątkowe danie. Jeden dodatek gwarantuje głęboki smak

Biały barszcz wigilijny często gości na naszych świątecznych stołach. Suszone grzyby i zakwas nadają temu daniu wyjątkowego smaku, a jeden nieoczywisty dodatek świetnie wydobywa ukryte aromaty. Jak zrobić biały barszcz wigilijny, żeby był absolutnie pyszny? Sekret to łyżka ostrej musztardy.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Biały barszcz wigilijny to obok tradycyjnego barszczu z uszkami czy zupy grzybowej jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. Jest pyszny, bardzo aromatyczny, cudownie pachnie grzybami, a w jego smaku zaklęta jest magia świąt. Jak zrobić biały barszcz wigilijny, by jego smak zachwycił wszystkich świątecznych gości? Sprawdzony sposób to dodatek ostrej musztardy - świetnie podkreśli smak.

ŚledzieŚledzie w occie na święta i nie tylko. W dwóch pysznych odsłonach

Biały barszcz wigilijny - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 100 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • 1 litr pszennego zakwasu na barszcz biały
  • 2 szklanki śmietany 18 proc
  • 1 biała cebula
  • przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca)
  • płaska łyżka musztardy rosyjskiej

Biały barszcz wigilijny - sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Dzień przed planowanym przygotowaniem barszczu namocz grzyby. Pokrusz je na mniejsze kawałki i zalej zimną wodą. Odłóż na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia ugotuj grzyby do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Gdy grzyby będą już miękkie, odcedź je na sitku, ale nie wylewaj wywaru.
  3. Przygotuj garnek, w którym będziesz gotować barszcz. Rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj ugotowane grzyby. Całość chwilę podsmażaj, następnie zalej wywarem grzybowym. Jeśli uważasz, że wywaru jest za mało, dolej wody lub warzywnego bulionu. Dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia.
  4. Przygotuj zakwas. Dokładnie wymieszaj zawartość butelki i wlewaj do gotującej się zupy, cały czas mieszając.
  5. Do gotującej się zupy dodaj łyżkę musztardy. W zależności od twoich preferencji smakowych możesz dać więcej lub użyć musztardy łagodnej. 
  6. Zamieszaj zupę i dodaj zahartowaną śmietanę. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Śledź pod pierzynkąŚledzie pod pierzynką - przepis. Ten składnik doda im charakteru

Tak przygotowany barszcz na pewno zachwyci cię swoim smakiem. Jak widzisz, jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, nie zabierze ci więc dużo czasu podczas świątecznych przygotowań. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: