Zupa serowa dla tych, którzy ser mogliby dodawać do wszystkiego

Ser to życie. Z tym stwierdzeniem z pewnością zgodzą się wszyscy jego miłośnicy. Ja nie wyobrażam sobie bez niego wielu potraw, nie wiem, jak mogłoby go zabraknąć w mojej kuchni. Jeśli tak samo jak ja kochacie ser, to przyrządźcie pyszną, rozgrzewającą zupę serową.

Więcej przepisów na rozgrzewające zupy znajdziesz na Gazeta.pl.

Ten, kto wymyślił zupę serową, musiał być geniuszem. Rozgrzewa, syci i, co chyba najważniejsze, doskonale smakuje. Niektórzy robią ją z serka topionego, inni wykorzystują aż cztery rodzaje sera. Można dodać do niej warzywa, a można zrobić bez nich. Wierzch często posypywany jest chrupiącymi grzankami

My mamy dla was propozycję zupy serowej z dwóch rodzajów sera - parmezanu oraz cheddara. Zobaczcie nasz przepis.

Zupa serowa - przepis

Składniki:

  • pół kilograma startego cheddara
  • 100 g startego parmezanu
  • 300 ml bulionu
  • brokuł
  • 700 ml mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka oregano

Sposób przygotowania:

W garnku o grubym dnie umieść oba rodzaje sera oraz mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. Nie zapominaj o mieszaniu, żeby ser się nie przypalił. Następnie powoli wlej do garnka mleko i bulion. Taką mieszankę doprowadź do wrzenia. Gotuj na niedużym ogniu aż zupa osiągnie jednolitą konsystencję. 

Teraz drobno pokrój brokuły. Dorzuć je do garnka i gotuj wszystko razem przez około pięć minut, aby brokuły miały szansę trochę zmięknąć. Zupę podawaj posypaną na wierzchu startym serem i z chrupiącymi grzankami. Możesz je zrobić sam/sama, podpiekając przez kilka minut w piekarniku (w 180 stopniach C) pokrojone w kostkę pieczywo. Przed pieczeniem nie zapomnij obtoczyć go w oliwie i ulubionych przyprawach.

Zobacz wideo Spróbuj też rozgrzewającej zupy dyniowej curry
Więcej o: