• Link został skopiowany

Zupa serowa dla tych, którzy ser mogliby dodawać do wszystkiego

Ser to życie. Z tym stwierdzeniem z pewnością zgodzą się wszyscy jego miłośnicy. Ja nie wyobrażam sobie bez niego wielu potraw, nie wiem, jak mogłoby go zabraknąć w mojej kuchni. Jeśli tak samo jak ja kochacie ser, to przyrządźcie pyszną, rozgrzewającą zupę serową.
Zupa serowa
AS Food studio / Shutterstock

Więcej przepisów na rozgrzewające zupy znajdziesz na Gazeta.pl.

Ten, kto wymyślił zupę serową, musiał być geniuszem. Rozgrzewa, syci i, co chyba najważniejsze, doskonale smakuje. Niektórzy robią ją z serka topionego, inni wykorzystują aż cztery rodzaje sera. Można dodać do niej warzywa, a można zrobić bez nich. Wierzch często posypywany jest chrupiącymi grzankami. 

My mamy dla was propozycję zupy serowej z dwóch rodzajów sera - parmezanu oraz cheddara. Zobaczcie nasz przepis.

Zupa serowa - przepis

Składniki:

  • pół kilograma startego cheddara
  • 100 g startego parmezanu
  • 300 ml bulionu
  • brokuł
  • 700 ml mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka oregano

Sposób przygotowania:

W garnku o grubym dnie umieść oba rodzaje sera oraz mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. Nie zapominaj o mieszaniu, żeby ser się nie przypalił. Następnie powoli wlej do garnka mleko i bulion. Taką mieszankę doprowadź do wrzenia. Gotuj na niedużym ogniu aż zupa osiągnie jednolitą konsystencję. 

Teraz drobno pokrój brokuły. Dorzuć je do garnka i gotuj wszystko razem przez około pięć minut, aby brokuły miały szansę trochę zmięknąć. Zupę podawaj posypaną na wierzchu startym serem i z chrupiącymi grzankami. Możesz je zrobić sam/sama, podpiekając przez kilka minut w piekarniku (w 180 stopniach C) pokrojone w kostkę pieczywo. Przed pieczeniem nie zapomnij obtoczyć go w oliwie i ulubionych przyprawach.

Zobacz wideo Spróbuj też rozgrzewającej zupy dyniowej curry
Więcej o: