Sałatka sylwestrowa Magdy Gessler. Ten trik zapewni efekt wow

Wielkimi krokami zbliża się sylwester. Wielu z nas spędzi ten dzień ze znajomymi w domu, a w kwestii imprezowych przekąsek - zda się na swoją inwencję twórczą. Doskonałą propozycją na wyjątkowy wieczór będzie efektowna sałatka według przepisu Magdy Gessler. Do jej zaserwowania możemy użyć wydrążonego ananasa.

Więcej sylwestrowych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.

Magda Gessler jest znana z szalonych przepisów, które zachwycają efektem. Jednym z nich jest niewątpliwie ten na kubańską sałatkę, która doskonale sprawdzi się na sylwestrowym stole. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a specjalny sos i sposób podania sprawią, że pozostanie na długo w pamięci gości. 

Sylwestrowa sałatka Magdy Gessler. Składniki

  • sałata lodowa,
  • 1 duży ananas,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 pęczek szczypiorku z cebulą,
  • 300 g krewetek koktajlowych (można zastąpić je tygrysimi),
  • ogórek,
  • możemy też dodać kukurydzę, ale nie jest ona niezbędna,
  • koperek,
  • por,
  • masło,
  • majonez (szklanka),
  • 2 łyżki jasnego rumu,
  • 1 łyżeczka tabasco,
  • 2 czubate łyżki ketchupu,
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • sól. 

Sposób przygotowania

1. Ostrożnie przekroić ananasa na pół (wzdłuż) i wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę i odłożyć do miseczki,

2. Do dużej miski wrzucić porwaną drobno sałatę lodową i pokrojonego w półplasterki ogórka,

3. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół (lub pozostawić w całości) i dorzucić do sałatki,

4. Pokroić drobno szczypiorek i cebulę. Dołożyć do miski,

5. Krewetki umyć, usmażyć przez kilka minut na maśle z koperkiem, porem i solą. Odsączyć i odstawić do ostudzenia,

6. W międzyczasie przygotowujemy sos. Mieszamy dokładnie majonez z ketchupem, octem, tabasco i rumem,

7. Do sałatki dodać sos i krewetki oraz kawałki ananasa, wymieszać,

8. Serwować w wydrążonych połówkach ananasa.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.