Więcej sylwestrowych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.
Magda Gessler jest znana z szalonych przepisów, które zachwycają efektem. Jednym z nich jest niewątpliwie ten na kubańską sałatkę, która doskonale sprawdzi się na sylwestrowym stole. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a specjalny sos i sposób podania sprawią, że pozostanie na długo w pamięci gości.
1. Ostrożnie przekroić ananasa na pół (wzdłuż) i wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę i odłożyć do miseczki,
2. Do dużej miski wrzucić porwaną drobno sałatę lodową i pokrojonego w półplasterki ogórka,
3. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół (lub pozostawić w całości) i dorzucić do sałatki,
4. Pokroić drobno szczypiorek i cebulę. Dołożyć do miski,
5. Krewetki umyć, usmażyć przez kilka minut na maśle z koperkiem, porem i solą. Odsączyć i odstawić do ostudzenia,
6. W międzyczasie przygotowujemy sos. Mieszamy dokładnie majonez z ketchupem, octem, tabasco i rumem,
7. Do sałatki dodać sos i krewetki oraz kawałki ananasa, wymieszać,
8. Serwować w wydrążonych połówkach ananasa.