Pankejki - najprostszy przepis na słodkie co nieco, nie tylko dla dzieci. Ten dodatek to strzał w 10

Pankejki to klasyka amerykańskiej kuchni. Te pyszne, puchate naleśniki szturmem zdobyły nasze kuchnie i serca i smakują absolutnie każdemu. Przepis na pankejki jest banalny - idealnie sprawdzi się na szybkie śniadanie lub podwieczorek. Jak zrobić amerykańskie naleśniki? Dodaj banana, smak będzie obłędny.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Pancakes to klasyka amerykańskiej kuchni. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, słodki podwieczorek lub dziecięcą imprezę. Przepis na bananowe pankejki jest banalny, a ich smak zachwyca każdego, kto ich spróbuje. Jak je zrobić? Zapraszamy do najprostszego przepisu.

Pankejki - przepis:

Potrzebne składniki:

  • ok. 200 ml mleka
  • 1 dojrzały banan
  • 1 średnie jajko
  • ok.160 g mąki (typ 450)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Pankejki - sposób wykonania:

  1. Do miseczki włóż banana i rozgnieć go widelcem. Dodaj mleko, żółtko oddzielone od białka i zmiksuj całość na jednolitą masę.
  2. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodaj do masy naleśnikowej. Delikatnie całość połącz, tak, by piana nie opadła (wtedy pankejki stracą swoją puszystość)
  3. Rozgrzej patelnie z odrobiną masła i nakładaj po łyżce masy. Smaż pankejki na złoty kolor z obu stron.

Jak widzisz przygotowanie pysznych bananowych pankejków jest bardzo proste i zajmuje kilka minut. Podawaj je polane syropem klonowym lub z dodatkiem bitej śmietany - gwarantuję, że smak zachwyci każdego łasucha.

Zobacz wideo
Więcej o: