Przepisy na sylwestra. Dwie hitowe sałatki

Sylwester zbliża się wielkimi krokami, a wielu z nas spędzi go w domu, z przyjaciółmi. Tego dnia warto postawić na sprawdzone, ale efektowne przepisy. Bez wątpienia wrażenie zrobią sałatka gyros oraz ta z brokułem i fetą. Podpowiadamy, jak je przyrządzić.

Więcej przepisów sylwestrowych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Sałatki to szybkie, kolorowe dania, które nie tylko sprawią, że sylwestrowy stół będzie wyglądał pięknie, ale też zaskoczą gości swoim smakiem. Tłumaczymy krok po kroku, jak je przygotować.

Przepis na sałatkę gyros

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w cienkie plastry,
  • przyprawa gyros,
  • olej do smażenia,
  • czerwona cebula,
  • por,
  • puszka kukurydzy,
  • 150 g ogórków konserwowych,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • sałata lodowa,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 150 g świeżego ogórka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Quesadilla to doskonały pomysł na sylwestraDania sylwestrowe na ciepło. Te propozycje zamienią twój dom w najlepszą restaurację

Sposób przygotowania

1. Umyj kurczaka i pokrój go w cienkie plasterki. Obtocz dokładnie w przyprawie gyros a następnie usmaż, aby był chrupiący. Odstaw do ostudzenia,

2. W tym czasie możesz przygotować sos czosnkowy. Do miseczki przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku (możesz zdecydować się na jeden ząbek, jeśli nie chcesz, by sos był intensywny). Dodaj jogurt, majonez, sok z cytryny i łyżeczkę majeranku. Dokładnie wymieszaj,

3. Sałatkę można przygotować w wersji warstwowej lub po prostu wymieszać w dużej misce. Opiszemy wersję warstwową, gdyż jest nieco trudniejsza,

4. Na dno dużej, przezroczystej miski ułóż usmażonego kurczaka. Na kawałkach rozsmaruj równomiernie ketchup,

5. Pokrój w drobną kostkę ogórka konserwowego. To samo zrób ze świeżym ogórkiem i dokładnie wymieszaj. Wyłóż kolejną warstwę na sałatkę,

6. Dodaj odcedzoną kukurydzę jako kolejną warstwę,

7. Pokrój pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Wymieszaj z drobno posiekaną cebulą i równomiernie rozłóż na sałatce,

8. Wlej jako kolejną warstwę sos czosnkowy,

9. Pokrój w kostkę paprykę i dodaj do sałatki,

10. Na sam koniec wymieszaj sałatę lodową z porem i rozłóż jako ostatnią warstwę.

Zobacz wideo

Prosta sałatka z brokułem i fetą

Składniki

  • 1 duży brokuł,
  • 70 g słonecznika,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 50 g płatków migdałów,
  • opakowanie sera feta,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sok z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.

     


Sposób przygotowania

1. Ugotuj brokuł. Umyj warzywo pod bieżącą wodą a następnie podziel na różyczki. Gotuj pod przykryciem przez 8 min w osolonej wodzie, a następnie odstaw to ostudzenia,

2. Przygotuj sos czosnkowy. Przez praskę przeciśnij ząbek czosnku, dodaj majonez, śmietanę, łyżkę soku z cytryny oraz pieprz i sól do smaku,

3. Na dużym talerzu lub półmisku rozłóż brokuł w różyczkach, polej sosem czosnkowym a następnie dodaj pokrojoną w kosteczkę fetę,

4. Na dużej patelni upraż słonecznik i płatki migdałów,

5. Do sałatki dodaj pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Posyp uprażonym słonecznikiem i migdałami.

Więcej o: