Więcej przepisów na szybkie śniadania znajdziesz na Gazeta.pl.
Omlet to szybki pomysł na pyszne i pożywne śniadanie. Nie jest skomplikowany, a do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku produktów, które większość z nas zwykle ma w kuchni. Można go zrobić na wiele różnych sposobów, z przeróżnymi dodatkami - to od was i waszej inwencji kulinarnej zależy, jak przyrządzicie swój omlet. Jeżeli jednak brakuje wam pomysłów, być może któraś z naszych propozycji będzie pomocna. Poniżej sprawdzicie przepis na omlet.
Na początek zaproponujemy przepis na omlet na słodko w tradycyjnej wersji. Oto, czego będziecie potrzebować:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Dodać sól i zmiksować. Następnie wlać mleko, dodać mąkę oraz cukier i żółtka i wymieszać. Przelać na patelnię i smażyć do zrumienienia po obydwu stronach.
Jeżeli wolicie jednak zjeść omlet w nieco innej wersji, przetestujcie przepis na omlet cesarski. To austriackie danie, które oryginalnie nazywa się kaiserschmarrn. To puszysty omlet smażony w kawałkach. Podaje się go z powidłami śliwkowymi, choć można spotkać również wersje z jabłkami lub z morelami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, a żółtka wymieszać z mąką, mlekiem i cukrem waniliowym. Do masy powoli dodać ubitą pianę z białek i ostrożnie wymieszać do połączenia się składników. Masę wlać na rozgrzaną patelnię i smażyć kilka minut do zrumienia. Następnie należy obrócić omlet i rozerwać go na kawałki, np. widelcami (uważajcie, by nie porysować patelni) i smażyć aż będą rumiane. Usmażony omlet podajemy z cukrem pudrem i powidłami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Białka i żółtka oddzielamy, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka i mąkę pszenną i wszystko razem mieszamy. Kroimy w kostkę paprykę, cebulę i szynkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach wlewamy masę jajeczną. Smażymy omlet z obu stron aż zarumienią się spody.
Omlet na słono można podawać z wieloma dodatkami. Świetnie sprawdzą się też np. pomidorki koktajlowe, cukinia, pieczarki czy mozzarella.
Pierwsza z zasad, dzięki której omlet będzie bardziej puszysty, przewinęła się już w powyższych przepisach. Chodzi o oddzielenie białek od żółtek i ubicie tych pierwszych na sztywną pianę. Potem łączycie pianę delikatnie z żółtkami i pozostałymi składnikami i delikatnie przelewacie na patelnię.
Puszystość omletów można uzyskać także przez dodanie odrobiny sody oczyszczonej. Do masy jajecznej wystarczy wmieszać około pół łyżeczki sody i dalej postępować według klasycznego przepisu.
Dobrym pomysłem jest również dodawanie do omletów mąki. Najlepiej zrobić to przez sito do gotowej już masy i wymieszać. Przesianie mąki dodatkowo ją napowietrzy i pozbawi grudek.