Przepis na omlet. Dzięki tym trikom wyjdzie puszysty jak nigdy

Omlet to jeden ze śniadaniowych klasyków. Można go jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Nie zawsze jednak udaje się go zrobić tak, by był idealnie puszysty. Jest jednak kilka prostych zasad, dzięki którym wasz omlet wyjdzie doskonały.

Więcej przepisów na szybkie śniadania znajdziesz na Gazeta.pl.

Omlet to szybki pomysł na pyszne i pożywne śniadanie. Nie jest skomplikowany, a do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku produktów, które większość z nas zwykle ma w kuchni. Można go zrobić na wiele różnych sposobów, z przeróżnymi dodatkami - to od was i waszej inwencji kulinarnej zależy, jak przyrządzicie swój omlet. Jeżeli jednak brakuje wam pomysłów, być może któraś z naszych propozycji będzie pomocna. Poniżej sprawdzicie przepis na omlet.

Zobacz wideo Najlepszy sposób na śniadanie. Pieczone miniomlety

Przepis na omlet na słodko

Na początek zaproponujemy przepis na omlet na słodko w tradycyjnej wersji. Oto, czego będziecie potrzebować:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 1,5 płaskiej łyżeczki cukru wanilinowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Dodać sól i zmiksować. Następnie wlać mleko, dodać mąkę oraz cukier i żółtka i wymieszać. Przelać na patelnię i smażyć do zrumienienia po obydwu stronach.

Przepis na omlet cesarski

Jeżeli wolicie jednak zjeść omlet w nieco innej wersji, przetestujcie przepis na omlet cesarski. To austriackie danie, które oryginalnie nazywa się kaiserschmarrn. To puszysty omlet smażony w kawałkach. Podaje się go z powidłami śliwkowymi, choć można spotkać również wersje z jabłkami lub z morelami. 

Składniki:

  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cukru wanilinowego
  • cukier puder do posypania
  • 3 jajka
  • tłuszcz do smażenia
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, a żółtka wymieszać z mąką, mlekiem i cukrem waniliowym. Do masy powoli dodać ubitą pianę z białek i ostrożnie wymieszać do połączenia się składników. Masę wlać na rozgrzaną patelnię i smażyć kilka minut do zrumienia. Następnie należy obrócić omlet i rozerwać go na kawałki, np. widelcami (uważajcie, by nie porysować patelni) i smażyć aż będą rumiane. Usmażony omlet podajemy z cukrem pudrem i powidłami.

Przepis na omlet na słono

Składniki:

  • 2 jajka
  • łyżka masła do smażenia
  • łyżka mąki
  • łyżka mleka
  • szczypta soli
  • kilka plasterków szynki
  • pół papryki
  • pół cebuli

Sposób przygotowania:

Białka i żółtka oddzielamy, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka i mąkę pszenną i wszystko razem mieszamy. Kroimy w kostkę paprykę, cebulę i szynkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach wlewamy masę jajeczną. Smażymy omlet z obu stron aż zarumienią się spody. 

Omlet na słono można podawać z wieloma dodatkami. Świetnie sprawdzą się też np. pomidorki koktajlowe, cukinia, pieczarki czy mozzarella.

Przepis na omlet. Co zrobić, by był puszysty?

Pierwsza z zasad, dzięki której omlet będzie bardziej puszysty, przewinęła się już w powyższych przepisach. Chodzi o oddzielenie białek od żółtek i ubicie tych pierwszych na sztywną pianę. Potem łączycie pianę delikatnie z żółtkami i pozostałymi składnikami i delikatnie przelewacie na patelnię.

Puszystość omletów można uzyskać także przez dodanie odrobiny sody oczyszczonej. Do masy jajecznej wystarczy wmieszać około pół łyżeczki sody i dalej postępować według klasycznego przepisu. 

Dobrym pomysłem jest również dodawanie do omletów mąki. Najlepiej zrobić to przez sito do gotowej już masy i wymieszać. Przesianie mąki dodatkowo ją napowietrzy i pozbawi grudek.

Więcej o:
Copyright © Agora SA