Ciasto klementynkowe Nigelli Lawson. "To ciasto nigdy się nie nudzi"

Kto ma ochotę na ciasto? Mamy dziś do polecenia przepis Nigelli Lawson, gwiazdy znanej doskonale wszystkim wielbicielom gotowania. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto klementynkowe.

Więcej przepisów na doskonałe wypieki znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Ciasta z truskawkami, bananami czy brzoskwiniami to norma. Ale ciasto z klementynkami? Nie jest to superpopularny wypiek. A szkoda, bo taki deser jest naprawdę przepyszny! Zapraszamy po przepis Nigelli Lawson na doskonałe ciasto klementynkowe... a przy okazji do sprawdzenia, czym różnią się te owoce od dobrze znanych mandarynek.

Ciasto klementynkowe Nigelli Lawson - przepis

Składniki:

  • 375 g klementynek,
  • 250 g mielonych migdałów,
  • 225 g cukru,
  • 6 dużych jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • masło do nasmarowania formy

Jak zrobić ciasto klementynkowe Nigelli Lawson?

Klementynki włóż do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez dwie godziny. Następnie odlej wodę, a klementynki odstaw do wystudzenia. Potem przekrój je na połówki, usuń pestki, zdejmij skórki i błonki, a owoce wrzuć do blendera, zblenduj.

Jajka ubij z cukrem, dodaj mielone migdały, proszek do pieczenia i pulpę klementynkową. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wylej do niej ciasto. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C (lub 170 st. C z termoobiegiem) i piecz przez 40 minut - do suchego patyczka. Przed podaniem ostudź.

Zobacz wideo Batoniki cytrynowe, czyli szybki deser na każdą okazję

Wskazówka: podobne ciasto można zrobić także, używając pomarańczy, mandarynek lub cytryn. W wypadku kwaśnych owoców, należy dodać więcej cukru. 

 

Klementynki a mandarynki - różnica

Choć klementynki i mandarynki są z jednej rodziny, to między tymi owocami jest kilka różnic. Warto wiedzieć, że klementynki powstały w XIX wieku w Algierii jako hybryda mandarynki i pomarańczy. Mandarynki pochodzą z Azji Południowej i są doskonale znane w kuchniach tamtejszych regionów od wielu lat. 

Klementynki są mniejsze od mandarynek i bardziej kuliste. Mają też cieńszą skórkę, która nie ma tak wielu porów, jak skórka mandarynek. W smaku zaś klementynki są zdecydowanie słodsze. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA