Więcej przepisów na doskonałe wypieki znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Ciasta z truskawkami, bananami czy brzoskwiniami to norma. Ale ciasto z klementynkami? Nie jest to superpopularny wypiek. A szkoda, bo taki deser jest naprawdę przepyszny! Zapraszamy po przepis Nigelli Lawson na doskonałe ciasto klementynkowe... a przy okazji do sprawdzenia, czym różnią się te owoce od dobrze znanych mandarynek.
Składniki:
Klementynki włóż do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez dwie godziny. Następnie odlej wodę, a klementynki odstaw do wystudzenia. Potem przekrój je na połówki, usuń pestki, zdejmij skórki i błonki, a owoce wrzuć do blendera, zblenduj.
Jajka ubij z cukrem, dodaj mielone migdały, proszek do pieczenia i pulpę klementynkową. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wylej do niej ciasto. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C (lub 170 st. C z termoobiegiem) i piecz przez 40 minut - do suchego patyczka. Przed podaniem ostudź.
Wskazówka: podobne ciasto można zrobić także, używając pomarańczy, mandarynek lub cytryn. W wypadku kwaśnych owoców, należy dodać więcej cukru.
Choć klementynki i mandarynki są z jednej rodziny, to między tymi owocami jest kilka różnic. Warto wiedzieć, że klementynki powstały w XIX wieku w Algierii jako hybryda mandarynki i pomarańczy. Mandarynki pochodzą z Azji Południowej i są doskonale znane w kuchniach tamtejszych regionów od wielu lat.
Klementynki są mniejsze od mandarynek i bardziej kuliste. Mają też cieńszą skórkę, która nie ma tak wielu porów, jak skórka mandarynek. W smaku zaś klementynki są zdecydowanie słodsze.