Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej
Na śnieżne zamieci i paskudną pogodę za oknem najlepsze są pyszne i pachnące wypieki. Nasza dzisiejsza propozycja to odrywany chlebek (czyli typu "monkey bread") cynamonowy z ciasta drożdżowego. Sprawdźcie, jak go upiec.
Składniki:
oraz
Do miseczki wsypujemy lub wkruszamy drożdże. Dodajemy łyżkę mąki, cukier i wszystko zalewamy ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, masło i wlewamy wyrośnięty rozczyn. Składniki łączymy dłońmi, wyrabiamy ciasto przez kilkanaście minut, zagniatamy w kulę. Miskę przykrywamy czystą ściereczką z bawełny i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, zagniatamy je jeszcze raz i wyjmujemy na stolnicę podsypaną mąką. Krótko wyrabiamy i odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, formujemy w kulki.
Masło rozpuszczamy i studzimy. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Każdą kuleczkę moczymy w maśle, a następnie obtaczamy w cukrze cynamonowym. Układamy w formie na babkę z kominem (lub w innej okrągłej formie do ciasta), aż wypełnimy ją całkowicie kuleczkami. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Chlebek cynamonowy pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu studzimy. Chlebka nie należy kroić - cała zabawa polega na tym, aby odrywać kolejne porcje rękami.