Więcej inspiracji kulinarnych prosto z Włoch znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kiedy pomyślę o obiedzie idealnym, natychmiast na myśl przychodzi mi lazania. To pyszne, włoskie danie od razu poprawia humor a podane z kieliszkiem dobrego wina, przenosi nas do klimatycznej restauracji w sercu Włoch. Jak przygotować najlepszą lazanię? Sekret tkwi w sosie beszamelowym, który wspaniale łączy smaki. No i oczywiście mielona wołowina, ale to wie chyba każdy, kto lubi włoską kuchnię. Zapraszamy do prostego przepisu na lazanię.
Lazania - przepis:
Potrzebne składniki:
- 800 g mielonej wołowiny
- 2 opakowania krojonych pomidorów
- 1 większa cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- suszone oregano, sól, pieprz
- olej do smażenia
- opcjonalnie pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
Sos beszamel:
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Oraz koniecznie: opakowanie makaronu lasagne, 400 g startego sera (najlepiej mozzarelli)
Lazania - sposób wykonania:
- Przygotuj sporą patelnię. Rozgrzej na niej 2 łyżki oleju i dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmaż, i kiedy czosnek uwolni swój aromat, dodaj mieloną wołowinę. Podsmażaj mięso, co jakiś czas mieszając, a gdy straci już różowy kolor, dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą.
- Mięso z pomidorami duś na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj sól, pieprz, suszone zioła i opcjonalnie podlej całość winem. Duś na niewielkim ogniu do odparowania wszystkich płynów.
- Teraz przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło i dodaj do niego łyżkę mąki. Teraz energicznie mieszaj całość, następnie ostrożnie wlej śmietankę oraz mleko, nie przerywając mieszania, by nie powstały grudki. Doprowadź sos do wrzenia i kiedy już zgęstnieje, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz, tak by sos miał dość intensywny smak. Całość zamieszaj i odstaw z palnika.
- Teraz czas na układanie warstw potrawy. Najpierw przez chwilę namocz makaron w gorącej wodzie, by delikatnie zmiękł. Przygotuj naczynie żaroodporne i dokładnie wysmaruj je masłem. Makaron lasagne ułóż na dnie, płat obok płata i rozprowadź porcję sosu beszamel. Na sos beszamel połóż porcję mięsa i obsyp całość serem. Warstwę sera przykryj kolejnymi płatami makaronu, na to sos beszamel, mięso, ser. Postępuj tak do momentu, aż składniki się skończą.
- Lazanię piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Potrawę krój po lekkim ostudzeniu. Podawaj z lampką dobrego, czerwonego wina.
Tak przygotowana lazania to posiłek idealny. Zrób już dziś pyszną lazanię i popraw sobie humor w ten ponury, zimowy dzień. Smacznego!