Lazania - przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa. Nie wolno zapomnieć o tym sosie

Lazania, a właściwie "Lasagne" to przepyszne danie, które przywędrowało do nas z Włoch. To danie idealne na każdą okazję, zwykły obiad lub ważną uroczystość rodzinną. Dziś mamy dla was przepis na lazanię, która smakuje tak, że palce lizać. Nie możesz jednak zapomnieć o sosie beszamelowym - bez niego lazania nie będzie tak smaczna.

Więcej inspiracji kulinarnych prosto z Włoch znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kiedy pomyślę o obiedzie idealnym, natychmiast na myśl przychodzi mi lazania. To pyszne, włoskie danie od razu poprawia humor a podane z kieliszkiem dobrego wina, przenosi nas do klimatycznej restauracji w sercu Włoch. Jak przygotować najlepszą lazanię? Sekret tkwi w sosie beszamelowym, który wspaniale łączy smaki. No i oczywiście mielona wołowina, ale to wie chyba każdy, kto lubi włoską kuchnię. Zapraszamy do prostego przepisu na lazanię.

Lazania - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 800 g mielonej wołowiny
  • 2 opakowania krojonych pomidorów
  • 1 większa cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • suszone oregano, sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

Sos beszamel:

  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Oraz koniecznie: opakowanie makaronu lasagne, 400 g startego sera (najlepiej mozzarelli)

Lazania - sposób wykonania:

  1. Przygotuj sporą patelnię. Rozgrzej na niej 2 łyżki oleju i dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmaż, i kiedy czosnek uwolni swój aromat, dodaj mieloną wołowinę. Podsmażaj mięso, co jakiś czas mieszając, a gdy straci już różowy kolor, dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą.
  2. Mięso z pomidorami duś na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj sól, pieprz, suszone zioła i opcjonalnie podlej całość winem. Duś na niewielkim ogniu do odparowania wszystkich płynów. 
  3. Teraz przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło i dodaj do niego łyżkę mąki. Teraz energicznie mieszaj całość, następnie ostrożnie wlej śmietankę oraz mleko, nie przerywając mieszania, by nie powstały grudki. Doprowadź sos do wrzenia i kiedy już zgęstnieje, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz, tak by sos miał dość intensywny smak. Całość zamieszaj i odstaw z palnika.
  4. Teraz czas na układanie warstw potrawy. Najpierw przez chwilę namocz makaron w gorącej wodzie, by delikatnie zmiękł. Przygotuj naczynie żaroodporne i dokładnie wysmaruj je masłem. Makaron lasagne ułóż na dnie, płat obok płata i rozprowadź porcję sosu beszamel. Na sos beszamel połóż porcję mięsa i obsyp całość serem. Warstwę sera przykryj kolejnymi płatami makaronu, na to sos beszamel, mięso, ser. Postępuj tak do momentu, aż składniki się skończą.
  5. Lazanię piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Potrawę krój po lekkim ostudzeniu. Podawaj z lampką dobrego, czerwonego wina.

Tak przygotowana lazania to posiłek idealny. Zrób już dziś pyszną lazanię i popraw sobie humor w ten ponury, zimowy dzień. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: