Zupa meksykańska - przepis, który oczaruje twoją rodzinę. Użyj wołowiny, a wyjdzie idealna

Zupa meksykańska swoim smakiem i aromatem przeniesie cię do słonecznego kraju sombrero i sprawi, że zima wyda się łagodniejsza. Przepis na zupę meksykańską jest bardzo prosty, ale należy pamiętać o odpowiednim mięsie - kluczem jest mielona wołowina, to ona nadaje zupie tego wyjątkowego, głębokiego smaku.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa meksykańska coraz częściej gości na polskich stołach i nie powinno nas to dziwić. Jest pyszna, aromatyczna, świetnie syci i rozgrzewa. To świetna odskocznia od popularnych zup, a jej wykonanie poziomem trudności nie odbiega od choćby pomidorowej. Zupę meksykańską należy zrobić na wołowinie, taką informację zawiera tradycyjny przepis na to danie, bo wszyscy wiemy, że kuchnia meksykańska właśnie wołowiną stoi.

Zupa meksykańska - przepis:

Składniki:

  • 1,5 l gorącego bulionu (może być także rosół)
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano, kminek

Zupa meksykańska - sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim dwie łyżki oliwy. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Do zeszklonej cebuli dodaj przeciśnięty czosnek i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj mięso mielone. Dopraw je przyprawami i zamieszaj (uważaj na ilość dodanej ostrej papryki). Następnie wlej szklankę gorącego bulionu i duś mięso przez 20 minut na średnim ogniu.
  2. Kiedy mięso się już poddusi, dodaj pomidory z puszki i przez kolejne 10 minut duś na wolnym ogniu, aż pomidory znacznie zmiękną. 
  3. Następnie wlej resztę bulionu. Dodaj kukurydzę (odsączoną z zalewy) oraz czerwoną fasolę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
  4. Gotową zupę meksykańską podawaj posypaną kolendrą i na wierzch talerza połóż łyżkę startego sera.

Tak przygotowana zupa to smak słonecznego Meksyku. Przygotuj ją na dzisiejszy obiad i przekonaj się, jaka jest pyszna. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.