Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Naleśniki na słono to świetny pomysł na każdy posiłek w ciągu dnia. Z pewnością każdy miał już przyjemność zajadać się naleśnikami ze szpinakiem - tak, są pyszne i bardzo je lubimy. Ale przecież istnieje całe mnóstwo przepisów na naleśniki wytrawne, że szkoda jeść w kółko to samo. Dziś mamy dla was 3 proste przepisy na naleśniki na słono, które z pewnością zasmakują tobie i twojej rodzinie. Należy jednak zacząć od początku, czyli od przygotowania ciasta naleśnikowego.
Jak zrobić idealne naleśniki? Najważniejsze jest ciasto
Sukces w przygotowaniu naleśników zaczyna się od ciasta. By było cienkie i elastyczne, ważne są proporcje. Najlepsze ciasto do naleśników wytrawnych powinno łatwo się składać i zawijać. Przygotujesz je z tych składników:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 450)
- 2 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 2 średnie jajka
- szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksuj na niezbyt gęste ciasto i odłóż na 15 minut, by gluten w mące zaczął pracować i pęcznieć. Wtedy twoje naleśniki nie będą się rwały. Następnie smaż je na okrągłe i cienkie placki na rozgrzanej patelni. Kiedy przestygną, można je nadziewać.
Naleśniki z szynką, serem i szczypiorkiem, czyli prostota, którą wszyscy kochamy
Nie ma chyba prostszego przepisu na naleśniki na słono niż te z szynką i serem. To świetna opcja na smaczne śniadanie lub podwieczorek podczas leniwego weekendu. Ich wykonanie jest dziecinnie proste. Na każdy naleśnik połóż plaster szynki, dwa plasterki sera topionego i dopraw słodką papryką i szczyptą czosnku. Następnie złóż naleśniki w trójkąt i posyp po wierzchu startym serem. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Podaj z posiekanym szczypiorkiem.
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami - coś pysznego w kilka chwil
Kolejną propozycją na naleśniki wytrawne, jest wersja z kurczakiem i pieczarkami. Świetnie sprawdzą się jako sycący obiad dla całej rodziny, a przy ich wykonaniu wcale się nie napracujesz. Przygotuj:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebulę
- 300 g startego sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- Najpierw oczywiście usmaż naleśniki z przepisu powyżej. Mięso z kurczaka pokrój w niewielką kostkę i włóż je do miski. Dodaj płaską łyżeczkę papryki słodkiej, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku, całość dokładnie wymieszaj i odłóż do lodówki, by mięso przeszło smakiem przypraw.
- Pieczarki obierz lub opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę. Podobnie pokrój cebulę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pieczarki i smaż, aż odparuje woda. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podsmażone pieczarki przełóż na miskę i podsmaż mięso z kurczaka.
- Usmażone mięso wymieszaj z pieczarkami i nałóż na połowę naleśnika. Dodaj ser starty na grubych oczkach i złóż naleśnika. Chwilę podsmaż go na suchej patelni, aż ser się rozpuści, a ciasto zyska złocisty kolor.
Naleśniki po meksykańsku, czyli obiad dla całej rodziny w kilku prostych krokach
Trzecią naszą propozycją na naleśniki na słono, a zarazem chyba najsmaczniejszą, są naleśniki po meksykańsku. Zapiekane w piekarniku pod warstwą roztopionego sera są idealne na obiad lub poczęstunek na ciepło podczas weekendowych spotkań z przyjaciółmi. Jak je zrobić? Oto lista składników:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego lub wołowo-wieprzowego)
- 1 większa cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej
- 100 ml bulionu
- 400 g startego sera
- natka pietruszki lub kolendra
Farsz do naleśników meksykańskich jest bardzo aromatyczny i powinien być pikantny. Jednak jeżeli nie jesteś fanem intensywnych smaków, zrezygnuj z pikantnych przypraw na rzecz ziół - twoje naleśniki będą równie smaczne.
- Jeśli masz już usmażone naleśniki, czas na przygotowanie farszu. Przygotuj dużą patelnię i rozgrzej na niej dwie łyżki oliwy. Dodaj posiekana cebulę i zeszklij ją. Do zeszklonej cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i kiedy uwolni swój aromat, dodaj mieloną wołowinę.
- Smaż mięso przez ok. 10 minut, następnie dopraw do smaku solą, pieprzem, łyżeczką słodkiej papryki, płaską łyżeczką oregano i szczyptą pieprzu chili cayenne. Duś całość kolejne 5 minut, następnie dodaj gorący bulion.
- Do farszu dodaj kukurydzę odcedzoną na sicie, przepłukaną fasolę oraz przecier pomidorowy. Całość wymieszaj i duś na większym ogniu przez 5 minut, by farsz się nieco zredukował.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Na każdy naleśnik ułóż porcję farszu i zwiń je w rulon. Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym i posmaruj ich wierzch passatą pomidorową. Na naleśniki połóż starty na grubych oczkach ser i zapiekaj przez 20-25 minut. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.